След затварянето на една от банките за стволови клетки: Излъгани ли са родителите?

09:15, 28 сеп 19 25 2092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Банка за стволови клетки се изтегля от България. След закриването на „Крио център – България” пробите са преместени в новата банка във Варшава. Новината предизвика напрежение сред много от семействата, платили хиляди левове.

„Все още не знам къде са пробите на моето дете. Информацията, която получаваме по имейл е, че те са на сигурно място, но не се уточнява къде са. В началото не стана ясно, че има проблем с „Криосейв” у нас”, разказа в ефира на „Събуди се” родителят Надежда Праматарова.

За Нова телевизия от банката в Полша заявиха, че информация по интернет не могат да дадат. „Основният въпрос, е, ако на някой му трябват спешно в момента тези клетки - как може да ги намери”, каза още Праматарова.

„Държа да подчертая, че „Криосейв” не се е изтеглил от България по собствено желание. Решихме да прекратим дейността против волята на собственика. Преценихме, че вече не може да гарантираме качеството на услугата за новите клиенти, които тепърва подписват договор с банката в България. Имаше финансова некоректност на майчиното дружество към подизпълнители”, поясни Асен Пачеджиев, ръководител на българския клон на „Криосейв”.

Той допълни, че ако на някой му трябват пробите в момента, трябва да се обърне към полската банка. По думите му стволовите клетки са преместени по сигурен начин. „На 18 юни пуснахме мейл до всички клиенти, в който дадохме конкретна информация, включително и данни за контакт на директорът на лабораторията в Полша”, каза още Пачеджиев.

„Агенция „Медицински надзор” контролира целия процес до транспортирането на пробите в швейцарската „Криосейв”. Самото съхранение не е обект на контрол от агенцията. Въпреки това, когато възникна проблемът, отправихме запитване до всички институции. От Полската банка отговориха, че са спазили изискванията по преместването на пробите”, коментира д-р Евелина Цветкова от "Управление и координация на трансплантации".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама