Затвориха българска банка за стволови клетки

20:25, 13 сеп 19 25 11679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дъщерната компания на тъканната банка „Криосейв” в България прекратява дейност, това съобщи bTV.

Новината предизвика напрежение сред много семейства, платили по няколко хиляди лева за пробите.

От 2010 г. компанията у нас има лиценз за вземане на стволови клетки от кръв и от тъкан на пъпна връв. Дългосрочното съхраняване на пробите беше в лаборатория в Швейцария и Белгия, а от скоро е в Полша, което внесе смут сред семействата.

По данни на агенция „Медицински надзор” почти 5 хил. са българските донори на тази банка.

Андреана ражда през 2014г. и сключва договор с тъканната банка за вземане и съхранение на стволови клетки от пъпната връв на рожбата ѝ. Плаща 5 хил. лв. До месец май пробите се съхраняват в лаборатория в Белгия, а след това се преместват в Полша.

Нов апарат подобрява сигурността при операциите на деца с изгаряния в "Пирогов"

Междувременно дъщерната компания на банката у нас задейства прекратяване на дейността си.

„Много е притеснително, защото реално не зная дали този договор е валиден, дали тази проба се съхранява и при какви условия тя е преместена”, заяви Андреана Станева, клиент на тъканната банка.

От писмения отговор на българската компания става ясно, че тя иска да прекрати дейността си заради несъгласие с последните политики на едноличния собственик – холандско дружество.

А именно – закриване на лабораториите в Белгия и Швейцария, както и прекъсване на достъпа до базата данни с донори, което правело невъзможно обслужването на местните клиенти. Пробите са транспортирани и се съхраняват спрямо всички изисквания, уверяват от компанията и от изпълнителната агенция „Медицинска надзор”, която е изпратила запитване до страните.

„Гарантираха ни, че полската тъканна банка спазва европейските директиви за качество и безопасност на тъкани и клетки, че всички мерки по транспортиране на пробите са взети по директиви, така че клиентите не трябва да имат притеснения”, заяви д-р Евелина Цветкова, ИА „Медицински надзор”.

На сайта на тъканната банка е качена информация за прехвърлянето на пробите и как хората да проверят дали се съхраняват в лабораторията в Полша. ИА „Медицински надзор” проверявала българската компания, преди да прекрати лиценза ѝ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама