Захариева: България разчита на подкрепата на Американския еврейски комитет

18:10, 27 сеп 19 / Политика 25 1964 Topnovini
снимка: БГНЕС

''Активното сътрудничество на България с американската еврейска общност има важна роля, както за развитието на двустранните българо-американски отношения и задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на практическо сътрудничество между България и Държавата Израел''.

Захариева приветства Камбоджа да отвори наново своето посолство в София

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис (AJC). Срещата се проведе в рамките на посещението на Екатерина Захариева на 74-тата Сесия на ООН в Ню Йорк.

Тя заяви пред Дейвид Харис, че България разчита на подкрепата на Американския еврейски комитет за насърчаване на неизползвания потенциал на сътрудничеството със САЩ в области като търговията, енергетиката, туризма и др.

''Основният ни приоритет по отношение на икономическото сътрудничество е привличането на американски инвестиции, особено в IТ сектора, включването на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания, започване на преговори за присъединяване на България към ОИСР'', каза Захариева.

Швейцария проучва възможностите за инвестиции в IT сектора у нас

Двамата събеседници изразиха задоволство от факта, че България е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) и има активната роля в областта на предотвратяването и противодействието на антисемитизма.

Дейвид Харис приветства доброто сътрудничество между България и Американския еврейски комитет и изрази желание за продължаване на диалога и ползотворната съвместна работа.

Двамата се обединиха около това, че защитата на общи ценности като толерантност, хуманизъм, зачитане на човешките права са гаранция, че подобни катастрофи като тази от Втората световна война няма да се повторят отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!