Швейцария проучва възможностите за инвестиции в IT сектора у нас

14:30, 27 сеп 19 25 2468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През първите шест месеца на 2019 г. швейцарските инвестиции у нас възлизат на близо 70 млн. евро, а страната е сред 10-те най-големи инвеститори по размер на ПЧИ в България от 1996г. насам.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с делегация на Швейцарския икономически форум, които са на посещение в България, за да проучат възможностите за инвестиции в страната ни в IT, аутомотив и други високотехнологични сектори.

Борисов: Обмисляме да назначим ИТ специалисти с по-високи заплати

На срещата присъства и г-жа Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, съобщиха от министерството на икономиката.

Зам.-министър Иванова и г-н Доминик Ислер, изпълнителен директор на Швейцарския икономически форум, обсъдиха потенциала за развитие на инвестициите и на търговските отношения между двете страни.

„Само за първите пет месеца на 2019 г. стокообменът между България и Швейцария възлиза на 167.573 млн. евро, като има увеличение със 7.1%“, посочи Иванова.

От своя страна г-н Ислер изтъкна висококвалифицираните кадри и икономическата и политическа стабилност в страната ни като един от факторите за интереса на швейцарските бизнесмени към България. Двамата подчертаха, че взаимодействието в иновациите и дигиталният сектор е от ключова важност за двустранните взаимоотношения.

Обсъжда се създаването на държавно училище по компютърни системи във Варна

Икономическият заместник-министър каза още, че българската страна е заинтересована от привличане на инвестиции във високотехнологични производства и услуги със средна и висока добавена стойност.

„Считаме че съществува потенциал за сътрудничество в IT и аутсорсинг, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост“, допълни тя.

По думите й швейцарският бизнес може да се възползва от предимствата на България като инвестиционна дестинация, сред които макроикономическа и финансова стабилност, благоприятен данъчен режим, наличие на квалифицирана работна сила и най-ниските оперативни разходи в Европа. Тя представи пред делегацията възможностите за инвестиране в София Тех Парк и в индустриалните зони в страната.

Борисов: За България е приоритет привличането на корейски инвестиции

Лилия Иванова изтъкна, че страната ни е търсен партньор в редица международни организации и инициативи, сред които Берлинския процес и Три морета, което е доказателство, че сме надежден икономически и инвестиционен партньор.

Водещите швейцарски бизнесмени, членове на делегацията на Швейцарския икономически форум са в България, за да се информират от развитие на икономическите отношения с партньори от страната ни и перспективи за евентуални инвестиции у нас. Делегацията включва представители на комуникационни системи за бизнеса, софтуер и IT услуги,аутомотив,мебели и обзавеждане, банков сектор и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама