Лаборатория в Прага симулира отглеждане на храна на Марс

18:00, 29 сеп 19 / Любопитно 25 2486 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Босилекът, марулите и репичките тук растат вертикално и без почва. Това е специално създадена лаборатория, в която чешки учени симулират отглеждането на храна на Марс. С техния труд ще стане възможно производството на храни на Червената планета в бъдеще.

Начело на проекта е Ян Лукачевич, който Google и сп. Financial Times класират сред 100-те личности от Европа, чиято дейност е от значителна полза за съвременното общество. Лукачевич е работил с NASA, ESA и е бил част от екип, участващ в разработването на платформата ExoMars 2020. 

„На Марс има условия, които са несъвместими с конвенционалното отглеждане на растения. В същото време хората ще се сблъскат с недостиг на храна и провизии. Следователно е необходимо да се разработи технология, която постепенно да попълва запасите“, обяснява Лукачевич.

Насекомите - ключът към успеха на заселването на Марс

Лабораторията се намира в кампуса на Чешкия университет по природни науки (CULS) в Прага. В проекта се използва основно т.нар. аеропоника - метод, който позволява на растенията да растат свободно във въздуха, без да се налага засаждане в почвата. При него растенията не вливат сили в корените, за да бъдат те здрави.

С вертикалната система за впръскване на вода върху растенията се използва само около 5% в сравнение с конвенционалното селско стопанство, докато добивите са четири до десет пъти по-големи. Системата, освен това, позволява различни температурни, осветителни и атмосферни режими, което позволява бране на салата, например, десет пъти годишно.

Защо да не правим секс с потомците на покорителите на Марс?

Растенията нямат нищо против, че растат вертикално, защото могат да се адаптират. Лукачевич сравнява това с домашни растения, които се въртят зад слънцето. В същото време той признава, че поради липсата на гравитация в нехоризонтално положение растенията на Марс могат да растат дори по-добре, отколкото на Земята.

Освен мисии на Марс, изследванията на екипа могат да помогнат на Земята в бъдеще. Аеропониката все още не е широко разпространена технология заради цената си, но някои от десетките лаборатории в света се намират в Израел, например, който търси начини да се пребори със сушата, или в страните от Бенелюкс, където липсата на пространство за конвенционално земеделие е проблематична.

НАСА експериментира с метода през 80-те години, но лабораторията CULS е уникална главно по броя на параметрите, които може да наблюдава и променя, като по този начин събира повече данни и постига по-добри резултати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама