Разломи под Мачу Пикчу са били използвани за построяването му

18:40, 27 сеп 19 / Любопитно 25 2097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия разкриха тайна, свързана с построяването на древния град на инките Мачу Пикчу, разположен на над 2000 м надморска височина, съобщи Лента.

Те установиха, че това място е било избрано, защото там лесно се набавяли строителни материали. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското геоложко общество.

Археолозите анализирали спътникови снимки и резултатите от извършените на място изследвания, а след това създали карта на разломите под Мачу Пикчу, някои от които са дълги 175 км. Те се простират от североизток на югозапад и от северозапад на югоизток, като се пресичат под града на инките. Други градове - Олянтайтамбо, Писак и Куско, са построени върху аналогични пресичания.

Цепнатините играят роля на естествени дренажи, които помагат да се избегнат катастрофални наводнения по време на проливни дъждове. Разломите освен това снабдявали инките с камъни, позволявайки им да изразходват по-малко енергия за построяването на храмове и други сгради. Зданията и стълбите били построени в съответствие с посоката на разломите. Следователно планирането на Мачу Пикчу съвпада с картата на разломите и цепнатините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама