Йорданка Фандъкова: Защитих възможността за по-евтин газ за „Топлофикация София"

13:29, 26 сеп 19 25 2149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Защитих възможността „Топлофикация София" да може да купува природен газ от различни доставчици, а не само от „Булгаргаз". Така може да се осигури по-ниска цена на парното, защото ще се купуват количества газ на по-ниски цени. Имам уверението на министъра на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова, че „Топлофикация София" ще бъде включена при промяна на закона за енергетиката", това каза Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ. Тя заяви също, че големият нов приоритет в работата на Oбщината са кварталите. „Това означава не само основен ремонт на квартални улици, а и паркинги, довеждащ транспорт и квартални градинки.  Паркирането в кварталите е голямото предизвикателство и сме готови с общинска програма за изграждане на паркинги, както и за публично-частно партньорство", каза Фандъкова.

„Всичко, което направихме в последните години, ни позволява сега да сменим фокуса на работа. Преди да започнем малките квартални улици трябваше цялостно да ремонтираме големите булеварди и улици. Преди да организираме довеждащия транспорт в кварталите до метрото трябваше да модернизираме изцяло градския транспорт", подчерта кмета на София, която вече е кандидат за нов мандат. Тя подчерта, че преди 4 години е обещала  средната възраст на градските автобуси да е 6 г. и това вече е факт.

Фандъкова обяви, че в момента текат процедури за закупуване на 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая. С тях напълно ще приключи подмяната на стари тролеи и автобуси. „Положих големи лични усилия в оперативна програма „Околна среда" да се отделят средства за градски транспорт. Постигнах го, лично говорих с еврокомисаря и министъра на околната среда и водите и в момента правим процедурите. Ако сега се спре поръчка, както иска г-жа Манолова, това значи да загубим безвъзмездно финансиране за София от над 200 млн. лв. Това е безотговорно и няма да го допусна", каза Фанъдкова. Тя подчерта, че ако има нещо нередно, то трябва да се каже конкретно, а не само да се правят внушения.

За съжаление, в тази кампания чувам много лъжи. Лъжа е, че договорите на общината не са публични. Напротив, те са на сайта. Лъжа е, че договорите за почистването могат да се удължат – не могат и всеки може да го прочете", каза още Фандъкова. Тя подчерта, че от 1 ноември обществените поръчки ще се провеждат по електронен път – такова е изискването на Закона за обществени поръчки и Столична община има пълна готовност да го изпълни.

На въпрос за достъпа до Витоша, Фандъкова информира, че общината е направила проверки на всички лифтове. „Издадохме предписание за възстановяване на Княжевския лифт. Заявила съм на новия собственик,  че това е първата му задача и че тя ще се случи със или въпреки тях", каза Фандъкова.

„В момента София има шанса  и възможността да ускори темпото на развитие и промяна, което наложихме. Имаме огромен шанс да привлечем стратегически инвеститор и това да вдигне на качествено нов етап развитието на града. Това е една от задачите в програмата  ми. София  има нужда от здрава работа, а не от приказки и експерименти", каза още Фандъкова. Тя подчерта,  че предлага конкретни проекти, ясни и изпълними ангажименти. „Имам опита, енергията и екипа да ги изпълня. Затова и предложих и защитих промени в екипа ми. Поканих личности, които са изключителни професионалисти, с голямо обществено доверие и силни граждански позиции. Трябва да имаме хора, които не просто да гласуват, а да дават идеи. Благодарна съм на  всички, които вече са част от новия ми екип. В него са двама национални консултанти и изтъкнати лекари – проф. Иво Петров и проф. Асен Николов – спасили и дали живот на много хора, арх. Петков от Група ГРАД, които са едни от най-големите ни критици и искат да работят за София", завърши тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама