Дъщерните компании на „Томас Кук” в Германия и Полша обявиха фалит

14:31, 25 сеп 19 25 2905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дъщерните компании на „Томас Кук” в Германия и Полша обявиха фалит. Към момента над 6 хил. туристи са на почивка у нас чрез услугите на вече фалиралия британски туроператор, съобщи bTV. Почиващите не са само от Великобритания, а и от Полша, Чехия, Германия и Унгария. Пакетните им услуги са организирани през българското представителство на британския туроператор - „Астрал Холидейз”. Те отговарят за трансфера на пътниците от и до летището и за хотелските им резервации. За фирмата това означава, че 5500 туристи трябва да бъдат транспортирани до края на седмицата. Германците са около 4000.

По думите на председателя на компанията „Астрал Холидейз” голяма част от транспортните фирми, с които си партнират, отказват да извозят туристите и настояват за предварителни плащания, което финансово няма как да се осъществи.

 „За нас е най-важно да запазим имиджа на България. Тези действия на колегите поставят под риск туристически сезон 2020 г. и връщането на тези туристи у нас” – каза Христо Гълбачев, изпълнителен директор на „Астрал Холидейз”

По данни на посолството на Великобритания близо 2 500 британци очакват да се приберат в близките седмици от България. За последните два дни са извозени 894 от тях. 500 от тях са организирани туристи чрез системата на „Томас Кук” и „Астрал Холидейз”. Това са туристи, пристигнали у нас по линия на „Томас Кук”, но извън пакетите на компанията „Астрал Холидейз”.

Ангелкова: Българските хотелиери губят милиони след фалита на „Томас Кук“

Общи действия между бизнеса и държавата са единственият начин за преодоляване на кризата в туристическия бранш у нас след фалита на гигант „Томас Кук”. По-голямата част от хотелите, сключвали сделки директно с компанията. Според прогнозите на бранша, ще се стигне не само до загуба на предвидените печалби, но и до допълнителни разходи.

"Българските хотелиери са издали фактури към “Томас Кук”, които в практиката, която е установена, се е очаквало да бъдат заплатени в рамките на 60 дни. Това очевидно няма да се случи. На тези фактури е заплатено ДДС и се дължи данък “печалба”. Вече ДДС е платено по тях, когато е издадена фактурата. Тук вече има един разход, който е факт. Средства, които са влезли в българската хазна, но всъщност са върху приход, който не е реализиран и няма да се случи”, обясни д-р Полина Карастоянова.

Вариант за бизнеса е да се организира колективен иск, така по думите на Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризъм - „позицията на българския интерес ще бъде много по-силна, отколкото , ако единично се опитват да уредят отношенията си в момента с квесторите и тези екипи, които управляват процеса от тук нататък”.

Акцент на деня: Ще ударили ли фалитът на "Томас Кук" туристическия ни сезон?

Туристическият оператор е извадил от пакетите си зимните ни курорти преди години. За това засега от там не са притеснени за идващия туристически сезон. – съобщиха представители на сдруженията на хотелиерите в Боровец, Банско и Пампорово.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама