За наследството и възможностите!

21:35, 24 сеп 19 25 5183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с материал със заглавие С кое не се справи кметът на Велинград - със старите дългове или с пропуснатите възможности, публикуван на 22 септември, ТОПНОВИНИ дава право на отговор на Община Велинград. Публикуваме техния отговор без редакторска намеса:

 

Уважаема редакция,

На 22 септември моето име беше намесено в една публикация с неясно авторство и още по-неясен жанр, но с безкрайно прозрачни цели и внушения. Нямаше да обърна внимание на подобен “текст”, ако не беше уважението ми към Вашата медия и стремежа Ви за обективност и безпристрастност. Затова вярвам, че излизането на този “текcт” е плод на случайна грешка и недоглеждане, най-малкото защото в него има поредица от цифри, които много лесно могат да бъдат проверени в отчетите на официалната страница на община Велинград. И тъй като не мога да си обясня факта, че редакцията („материалът“ не е подписан от автор) в случая не е следвала журналистическите стандарти, си позволявам да споделя следните цифри и факти.

По отношение на задълженията към фирма Еко Титан е пределно ясно как се стигна до тук и е известно на всички, особено на бившия кмет, който най-вероятно ще отговори по време на кампанията, тъй като отново е кандидат. Държа да подчертая, че община Велинград няма два договора за сметосъбиране, тъй като с решение на Общинският съвет взаимоотношенията с Еко-Титан за почистване на Община Велинград са преустановени. Въз основа на това решение е сключен нов договор с новото дружество. За справка може да проверите решенията на Общински съвет Велинград. Както и решенията на българските съдебни власти по казуса. Причината за прекратяването е лошата услуга на завишена цена.

Общо задълженията на община Велинград към 2015 (края на предходния мандат) са в размер на близо 24 млн. лв., или ако искате точната сума - 23 872 219 милиона лева. Проверката на цифрата е въпрос на минути. Публична информация, която по време на моето управление е достъпна и задължително условие за добро и прозрачно управление в полза на гражданите най-вече при харченето на публичен финансов ресурс. Твърденията как предишното ръководство е оставило дългове в размер на 3 милиона не отговарят на истината и заблуждават читателите. Моята позиция като човек и като управленец винаги е следвала принципа, че: Истината е най-добрата политика! По отношение на водния цикъл беше изпуснат огромен шанс в предходния мандат по чисто субективни причини. И ние сме горди, че в това отношение няма приемственост.

Ако проявявате допълнителен интерес, бихме могли да Ви предоставим кореспонденцията между общината и съответните институции на централната власт. За огромно съжаление този пропуск на местната власт тогава е причината Велинград и днес да има проблеми с водоподаването.

От началото на мандата ми до момента сме привлекли инвестиции за около 56 млн. лева и сме усвоили, извършили и разплатили строителни и ремонтни дейности на стойност 45 млн. лв. Бюджетът за текущата година е близо 44 млн. - с 18 млн. повече от 2014.Твърденията за наследените проекти в размер на 16 милиона са несъстоятелни и нелепи на фона на привлечените и инвестирани средства във Община Велинград.

Единственото сигурно нещо, което наследих от предишното управление, бяха фактурите и приемопредавателни протоколи между Община Велинград и Еко-Титан, според които фирмата е почистила и извозила смет три пъти колкото най-голямото сметище в България - Суходол! Смятам да спра до тук.

Зная, че за кандидати без морал и политическо бъдеще в една предизборна кампания всичко е позволено. Но за себе си винаги съм следвал принципа, че има граници, които не бива да се преминават. Заради истината и интересите на гражданите. И както Вие, като медия, очаквате ние политиците да носим отговорност за думите и делата си, така и ние очакваме от Вас същото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама