С кое не се справи кметът на Велинград - със старите дългове или с пропуснатите възможности

16:53, 22 сеп 19 25 6771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 1 май тази година в Община Велинград има два действащи Договора за сметопочистване на "Еко-Титан" и "КМД".

Как се стига до тук на никого не е известно.

Договорът към "Еко-Титан“ от страна на община Велинград не се изпълнява и фирмата има право да заведе дело( което не е първото), този път за неустойка до 2021 г.

Лихвите по задължението на Титаните, продължават да се трупат в размер на 67 500 лв. месечно.

Сметището във Велинград е закрито през 2016 г., но явно само по документи. Закриването е било необходимо поради запълването му. Сметоизвозването би трябвало да се извършва на сметището в град Пазарджик и това е решение на ОбС Велинград.

По тази причина през януари 2018 година  такса смет за града се вдига почти двойно, а оскъпяването е обосновано с траспортирането на боклука до областния град.

За 2016 г. отпадъците само от кофите за боклук, без микросметищата  са 14 800 тона. През 2017 и 2018 г. отчетите за извозени битови отпадъци рязко намаляват на около 5 000 тона годишно. В курортен град, Спа столица на Балканите, това само по себе си е невъзможно.

Истината, която не е тайна за никого е, че на закритото сметище се изхвърля около 90% от боклука, а 10% се извозва до Пазарджик, по информация на очевидци от града.

Само преди дни велингарското сметище се запали от новия боклук, ако то наистина не работеше, от почти три години, това нямаше как да се случи.

(Дори преди дни  граждани са снимали камиони, които изхвърлят боклук на градското сметище).

Горе написаното поражда няколко въпроса, като е намалял боклукът, защо не се намалява такса смет, защо общината си затваря очите, за това нарушение и позволява да се вреди на екологията в Спа столицата?!

"Еко-Титан"  е запорирал сметки на общината,  на каса в общината се плаща почти всичко, за да не влязат по запорираните сметки. 

Но това не е всичко:

Както се казва, когато не можеш да разделиш на две магарета сламата, никой не ти е виновен.

Иван Лебанов, оставя община Велинград с натрупан дълг, от около 5 млн.лв. Задължението се получава от министерско постановление на Симеон Дянков, който със стара дата през месец септември намалява бюджета на общината с 3 млн. лв. - не се плаща и се натрупват лихви!

Припомняме, че на съседните общини в област Пазарджик  - правителството им връща от излишъка.

Общината плаща много пари за сервитути за водоснабдяване на Сърница, Грашево, Медени поляни, около 3 млн. лв. са платени на държавата за издаване на разрешения, за съфинансиране и проектиране.

В последствие на някои общини разплащат всички задължения, като на община Ракитово, дори дават 13 заплата на служителите си.

Говори се за това, че не е направен водният цикъл на града, проектът е направен и отлежава в мазето на общината, но няма приемственост.

По ОП "Региони в растеж" са изработени и одобрени проекти за водоснабдяване, канализация, асфалтиране и подобряване на инфрастуктурата.

Велинград е една от 26-те общини с план за развитие и на 25.06.2015 г. получават награда от министър Лиляна Павлова.

Лебанов е оставил изработени, одобрени и финансирани проекти на стойност 16 млн. лв.

За четири години сегашният кмет Костадин Коев успя да направи само една обществена поръчка и усвои около 4 млн. лв. за централната улица.

Върху този натрупан дълг, Коев четири години градеше политиката си. Сега натрупаните задължения през мандата му са в размер около 25 млн.лв.

Коев, никога не каза, че от предишното, както казва той - "безхаберно" управление, наследи не само дългове, а проекти, които не можа да осъществи.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама