Тунберг пред ООН: Вие откраднахте моите мечти и детството ми

19:42, 23 сеп 19 / Свят 25 3136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Видимо ядосаната Грета Тунберг се обърна към срещата на върха на ООН по въпросите на климата в понеделник, обвинявайки световните лидери, че са предали нейното поколение чрез тяхното бездействие.

"Всичко това не е наред. Не бива да съм тук. Трябва да се върна в училище от другата страна на океана", казва 16-годишната шведка, която пропуска една година от обучението си.

Тръмп изненадващо се появи на световната среща на ООН за климата

„Вие идвате при нас, младите хора, за надежда. Как се осмелявате?“, изригна тя.

"Вие откраднахте мечтите ми и детството ми с празните си думи, но въпреки това аз съм един от късметлиите. Хората страдат, хората умират, цели екосистеми се рушат.“

"Ние сме в началото на масово изчезване и всичко, за което можете да говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж. Как се осмелявате!"

Тунберг допълни, че в разговорите си с лидерите й е било казано, че младите хора се чуват и неотложната нужда от решение е разбрана.

"Но без значение колко съм тъжна и ядосана, не искам да вярвам в това, защото ако наистина разбирате ситуацията и все още продължавате да не успеете да действате, тогава щяхте да сте злото и аз отказвам да повярвам."

Тунберг, която често изглежда, че се чувства неудобно в светлината на прожекторите и се възприема неохотно като лидер, след това подробно описа различните цели, които се пропускат, подчертавайки риска от „необратими верижни реакции извън контрола на хората“.

Тя също се стремеше към срещата на върха, свикана от генералния секретар Антониу Гутериш, за да помоли страните да разширят своите ангажименти, казвайки: „Няма да има никакви решения или планове, представени в съответствие с тези цифри днес тук, защото тези числа са твърде неудобни, а вие все още не сте достатъчно зрели, за да го кажете така, както е. "

"Вие ни проваляте", заключи тя. „Но младите хора започват да разбират вашето предателство. Очите на всички бъдещи поколения са над вас. И ако решите да ни провалите, казвам, никога няма да ви простим!"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама