Денят накратко – 23 септември

19:00, 23 сеп 19 25 4197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете какво е заложено в дългоочакваната програма за управление на София на кандидата за кмет Мая Манолова, какви имена включва листата, с която ГЕРБ и СДС ще се явят на изборите в столицата, защо Пловдив за пореден път затвърди титлата си Европейска столица на културата и кой глобален проблем разтревожи и обедини световни лидери.  

***

Предизборни вълнения

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова представи програмата си за управление на столицата днес. Документът съдържа 23 мерки до 2023 г., развити в пет стълба – „София - светла, умна и почтена“, „София - чиста, уютна и зелена“, „София - удобна и подредена“, „София - с грижа за гражданите“, „София - привлекателна и заможна“. Повече за мерките, които Манолова предлага прочетете ТУК.

Днес стана ясна и листата, с която ГЕРБ и СДС ще се явят на местните избори в София. Начело застава Йорданка Фандъкова. "Листата е обновена и това, което г-жа Фандъкова заяви, че тръгва в кампания с обновен екип, е вече факт", това коментира областният координатор на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов. А ето и как изглежда листата.

Валери Симеонов представи кандидатите за кмет  и за общински съветници на ПП Национален фронт за спасение на България (НФСБ) за Бургас. Той заяви, че издигнатите кандидати от листата на партията са хора, доказали се в своя професионален и обществен живот.

***

Борисов се похвали с археологическото богатство на България

Министър-председателят Бойко Борисов посети Пловдив, за да провери, заедно с президента на Фондация ''Америка за България'' Нанси Шилър, реставрацията на Голямата базилика, обновяването на площада на града, а също така и новата галерия на улица „Гладстон“. Борисов заяви, че отношенията ни със САЩ не вървят само по линията на ученията и отбранителната мощ, но и следват археологията, историята и културата.

Премиерът откри и 75-ят Международен технически панаир в Пловдив, който представя най-новите открития в сферата на машиностроенето, енергетиката и дигиталните технологии. Той заяви, че страната ни усилено върви към еврозоната, а държавата прави всичко, което зависи от нея за икономическия просперитет.

***

Старт на ремонта

Започна ремонтът на горелия мост на автомагистрала "Струма" в Дупница. Вследствие на избухналия на 13 август пожар бяха засегнати 13 колони, 2 ригела, 3 крайни греди, отводнители и няколко лагера на моста. Ремонтните дейности ще струват 1.86 милиона лева, а до кога се очаква да продължат те прочетете ТУК.

***

За кого е вреден фалитът?

Британският туроператор “Томас Кук" обяви своя фалит. Решението влиза в сила незабавно, а засегнатите са над 600 хил. туристи, клиенти на туристическата компания. „Томас Кук" вероятно ще предизвика най-мащабната операция по репатриране на британски граждани в мирно време.  

***

Климатичните промени тревожат все повече учени и световни лидери

Днес българският държавен глава Румен Радев се включи в среща на върха, с която ООН поставя на преден и централен план въпросите на климата. На форума ще бъдат обсъдени мерки за насърчаване на изпълнението на целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. 

В битката с вредните емисии активно се включва и Великобритания. Обединеното кралство ще инвестира 1 млрд. паунда за създаване на фонд за борбата с климатичните промени.

Преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк станаха ясни и резултатите от ново изследване за изменение на климата. То показва, че има сериозна причина учени и световни лидери да се обединят в борбата с този глобален проблем. А ето и на кой стопил се ледник в Швейцария направиха символично погребение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама