Акцент на деня: Битката за София навлиза в нова фаза

17:30, 23 сеп 19 25 3161 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Започна обратното борене – в петък ще бъде дадено „официалното“ начало на предизборната кампания за местния вот. „Официално“ – защото на всички е ясно, че кампанията вече е започнала и се вихри с пълна сила, особено в столицата.

Броени дни преди старта на кметската надпревара двамата най-изявени съперници за поста Мая Манолова и Йорданка Фандъкова и екипите им направиха важни съобщения – Манолова представи програмата си за управление, а пък от ГЕРБ обявиха листата с общински съветници, с които ще се явят на изборите. Да видим:

5 са основните стълбове на програмата на Манолова за управление на столицата. С изпълнението им тя се стреми да превърне София в светъл, умен, почтен, чист, уютен, зелен, удобен, подреден, привлекателен и заможен град с грижа за гражданите.

„Осъзнах, че хората очакват от мен да отговарям и аз искам да отговарям, за да съм полезна и да решавам проблемите им. Затова реших да се кандидатирам за кмет – за да отговарям”, посочи Манолова.

Тя обяви, че си представя политиката и демокрацията като открито и прозрачно управление в интерес и заедно с гражданите, но подчерта, че за всяко решение ще отговаря лично и няма да се крие зад интересите на партийните централи.

Манолова посочи, че след малко повече от месец столичани ще трябва да решат от кой и как да бъдат управлявани - искат ли промяна или още от същото – ремонти на ремонта, заграбени градинки, неефективни мерки срещу мръсния въздух.

Кандидатът за кмет представи план с 23 точки в различни сфера на управлението на града, като обърна особено внимание на дигитализацията на услугите, които да стават „с клик, вместо в плик“, провеждането на референдуми и обществени поръчки чрез блокчейн платформа, повече прозрачност на заседанията на Общинския съвет, цялостно развитие на столицата – не само в центъра, спиране на презастрояването и конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Сред останалите акценти в програмата ѝ са неувеличаване на местните данъци, пълна ревизия на „Топлофикация“ и всички общински дружества, осигуряване на място за всяко дете в ясла и градина, бърза писта за стартъпи разделно събиране на отпадъците.

Предвиждат се и редица мерки, свързани с транспортната инфраструктура в столицата - довършване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика в центъра на града, отпадане на привилегиите за безплатно паркиране на висши общински служители,  изграждане и ремонт на тротоарите, изграждане на паркинги в центъра на кварталите и 5 буферни паркинга, три нови трасета на метрото и 5 нови трамвайни трасета.

Манолова предлага още общински направления за лекар специалист и изследвания в общински здравни заведения за уязвимите групи, възстановяване на фасадите на историческите сгради в градския център, възстановяване на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина, градски транспорт до Витоша и възстановяване на Драгалевския и Княжевския лифт и 11 нови парка.

Междувременно стана ясно, че досегашният кмет на София и основен опонент на Манолова – Йорданка Фандъкова ще оглави общинската листа на ГЕРБ и СДС в столицата.

Втори е кардиологът д-р Иво Петров, трети е досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков, лидерът на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева е под номер четири. Пети е архитект Ивайло Петков, шести в листата е зам.-председателят на СОС Николай Стойнев. Следват д-р Антон Койчев от СДС и проф. д-р Асен Николов от „Майчин дом“.

В листата влизат още познати лица от групата на ГЕРБ в общински съвет като Лорита Радева, Зафир Зарков и Силвия Христова. Сред новите попълнения са бившият министър на образованието Диян Стаматов и журналистът в БГ радио Симеон Колев. Останалите известни имена са адвокат Георги Георгиев, Борислав Бориславов и Радослав Абрашев от СДС.

В битката за гласа на софиянци коалицията ГЕРБ и СДС излиза и с нови имена за кметове няколко столични района.

„В район „Оборище“ издигаме кандидатурата на Петър Митев за кмет, в район „Кремиковци“ на досегашния зам.-кмет Лилия Донкова, която е издигната от инициативен комитет. В район „Красно село“ и „Витоша“ подкрепяме кметовете, които са от квотата на СДС. В район „Средец“ издигаме кандидат от коалицията ГЕРБ и СДС в лицето на г-н Ковачев. В „Младост“ нашият кандидат е Мария Илиева. Досегашните действащи кметове получават отново подкрепата на коалицията“, каза областният координатор Цветомир Паунов.

От ГЕРБ отговориха на критиките на Манолова за управлението на столицата с думите: „лицето, което познаваме от времето, в което беше много ясно задкулисието, днес е основният оратор за прозрачност в Столична община“ и подчертаха, че задкулисието не е присъщо за тях. 

БСП също регистрира кандидатите си за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в СофияВодач на листата е Калоян Паргов. В първата десетка попадат 6 от общо седемте досегашни общински съветници от групата на БСП. Водач е Калоян Паргов, №2 е Милка Христова, №3 - Иван Таков, Владимир Данев е №5, Альоша Даков е №8, Николай Николов - №9. Седмият досегашен общински съветник - Борис Цветков е №19. Под №6 в листата е бившият областен управител на София Диана Тонова, а на първото място, определено за гражданска квота, е представителят на коалиционния партньор Комунистическа партия на България ген. Иван Мечков, който е №11.

"Все по-убеден и по-сигурен съм, че най-после ще можем да поставим начало на друго, различно и далеч по-успешно за софиянци управление на града, коментира Калоян Паргов. "Желая успех в кампанията на всичките ни кандидати. Мотивирани сме и вярваме, че ще спечелим надпреварата. За да променим досегашния модел на управление и да наложим нов, който е основан на професионализъм, прозрачност и с участието на гражданите".

"Програмата на Мая Манолова за управление на София е добра основа за бъдещето. В центъра ѝ са проблемите на хората. Тези 23 мерки, които тя представи днес, са резултат от много срещи и разговори през последните месеци, коментира водачът на листата на БСП, които подкрепиха кандидатурата на Манолова за кмет на София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама