Съдът решава за ексхумацията на генерал Франко

09:30, 24 сеп 19 / Свят 25 960 Topnovini
1

Испанският Върховен съд ще се произнесе днес дали останките на генерал Франко да бъдат ексхумирани от големия мавзолей край Мадрид, където беше погребан след смъртта си през 1975 година.

Изваждането на тялото на Франко от гроба беше един от ключовите приоритети на Социалистическата работническа партия откакто дойде на власт. Партията твърди, че базиликата и 150-метровият кръст са монумент на режима на Франко, който прославя победителите от гражданската война, вместо да почита жертвите й.

„Раните са отворени от много години“, заяви премиерът на Испания Педро Санчез пред парламента преди 14 месеца. „Твърде много години. Време е да бъдат затворени“, бяха думите му.

Семейството на диктатора и негови привърженици се противопоставиха яростно на ексхумацията. През юни тази година, само дни преди тялото на Франко са бъде извадено, Върховният съд нареди ексхумацията да бъде прекратена заради обжалване от семейството и други групи.

Три месеца по-късно, магистратите трябва да обявят решението си дали правителството може да продължи с преместването на тленните останки на генерала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани