Семейството на Франсиско Франко ще се погрижи за останките на покойния генерал

19:45, 25 авг 18 / Свят 25 995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ще се погрижим за останките на моя дядо, няма да ги оставим в ръцете на правителството”, заяви Франсис Франко – един от седемте внуци на покойния генерал.

Франко, който управлявал почти 40 години, умира на 20 ноември 1975-а година, също като Хосе Антонио Примо де Ривера, създател на Испанската Фаланга. Той е погребан в Долината на падналите, построен от затворници по времето на Испанската гражданска война като паметник на незнайните воини, загинали по време на войната. Само смъртните останки на хора, починали в резултат на испанската гражданска война, лежат в Долината на падналите.

Премиерът на страната Педро Санчес направи премахването на останките на диктатора от неговия мавзолеен комплекс в близост до Мадрид своя основна задача. Вероятно ексхумацията ще бъде извършена до края на тази година. Неговите потомци ще имат 15 дни, за да кажат къде биха искали останките да бъдат поставени след ексхумацията. Ако те не отговорят, правителството ще избере "достойно място".

Правителството също така има за цел да създаде "комисия за истината" и да идентифицира 114 000 жертви на гражданската война от 1936-1939 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама