Протест на „жълтите жилетки“ в Париж

08:50, 21 сеп 19 / Свят 25 1592 Topnovini
1

Повече от 7 хиляди полицаи ще бъдат мобилизирани за демонстрациите в Париж заради опасения, че протестът на „жълтите жилетки“ и анархисти може да се инфилтрира в демонстрациите срещу промените в климата, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Десетки арестувани на протест на „жълтите жилетки“ във Франция

Все още не е ясно дали движението „ще яхне вълната“ на климатичните протести и ще възвърне мощта си от зимата и ранната пролет, когато демонстрациите ескалираха до кървави сблъсъци със силите за сигурност.

В петък президентът Еманюел Макрон призова за спокойствие и заяви, че „е добре хората да могат да се изразяват“, но помоли да не бъдат нарушавано спокойствието по време на протестите срещу промените в климата и на културните събития, които ще се проведат в рамките на Дните на европейското наследство.

Шефът на полицията в Париж съобщи, че 7500 полицаи ще бъдат мобилизирани за съботната демонстрация в столицата – брой, равен на този по време на пика на протеста през зимата.

Движението на „жълтите жилетки“ се появи преди 10 месеца срещу социалната несправедливост, а демонстрантите обвиниха президента Еманюел Макрон, че пренебрегва нуждите на обикновените хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.