Заглушените журналисти: Вече е трудно да се зададе обикновен въпрос

12:01, 20 сеп 19 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за свободата на медиите и на журналистите е особено актуална през последните месеци. Ден, след като редколегията на програма "Хоризонт" на БНР изнесе пред СЕМ данни за оказван натиск и опит за цензура върху работата им, по темата в ефира на програма "Христо Ботев" гостуват журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Весислава Антонова и Камен Алипиев-Кедъра.

 

В края на май разследващите журналисти на Нова телевизия Генка Шикерова и Миролюба Бенатова получиха предложение от ръководството да прекрати трудовите им договори и да продължат да работят като свободни автори т.е. телевизията сама да преценява кои от техните разследвания да ползва и съответно заплаща - предложение, което двете отказаха и напуснаха медията. В началото на месеца стана ясно, че договорът на дългогодишния журналист в БНТ и зам.-шеф на спортната дирекция в медията Камен Алипиев-Кедъра ще бъде прекратен, защото няма диплома за бакалавър, което е задължително за длъжността, след преструктурирането на дирекция "Информация" и обособяването на дирекция "Спорт". Весислава Антонова пък е журналист във в."Капитал" и следи новините за медийния пазар и рекламата у нас.

Ще хвърли ли оставка шефът на БНР?

„Процесът на заглушаване на гласовете на журналистите не е спирал“, коментира Весислава Антонова и припомня протестите в БНР от 2001 и усещането за дежа вю във връзка със съпротивата на журналистите срещу цензурирането и опитите за заглушаване на критичните гласове.

„Вече е трудно да се зададе въпрос - не критичен, не проблемен, а обикновен въпрос", изтъкна Миролюба Бенатова. "Нашата несвобода се случва от дълго време" каза още тя и допълни, че пазарът е пренаситен от медии, количеството създава илюзия за множественост и за свобода, но не е така.

„Хорът на фалшиво пеещите е доста по-голям от този на медиите, които имат мъжеството да са откровени с публиката си, а когато фалшивите гласове са повече и по-гласовити, те създават картина на правдоподобност“ – изтъкна Антонова. 

Според Генка Шикерова журналистическото недоволство не бива спирано, а овладявано.

На подмяната на обективната журналистика с откровено манипулативни твърдения, налагани дори с насилствени средства, обърна внимание Камен Алипиев.

Шикерова насочи вниманието и към стенограмите, които изтекоха от СЕМ, от които се вижда как разговарят помежду си членовете на органа, призван да отговаря за медийната етика и спазването на принципите.

„Хората трябва да разберат, че не могат да се информират от кафявите медии“, подчерта тя.

И четиримата гости изтъкнаха ролята на Националното радио през годините за отстояване на свободата на словото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама