София Петкова, ЕАЦС: Водещата цел на центъра е генерирането на съдържание на високо качество

14:30, 20 сеп 19 25 3213 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

В понеделник Цветан Цветанов учреди Евро-атлантическия център за сигурност, независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти от различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство.

В тази връзка екипът на ТОПНОВИНИ потърси членовете на Управителния съвет на ЕАЦС. Третото интервю, което Ви представяме е със София Петкова, изпълнителен директор на центъра.  Тя е възпитаник на Лондонско училище по икономика и политически науки, магистър е по Политики и управление на Европейския съюз и е специализирала външни отношения на Европа.

Г-жо директор, с какво се различава  Евро-атлантическия център за сигурност от другите неправителствени организации със заявена евро-атлантическа принадлежност и цел? (Атлантическия клуб в България (АКБ) на Соломон Паси, АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ и т.н.)

Евро-атлантическият център за сигурност е новаторски най-вече с това, че ще се опитва на мрежови принцип да развива иновативни идеи, чрез редица експерти в екипа си, но и да търси сътрудничество с различни експерти по разнообразни теми. Водещата цел е генерирането на съдържание на високо качество. 

Как смятате да представите основните дейности на Евро-атлантическия център за сигурност в публичното пространство/ През какви методи и канали центърът ще осъществява дейността си?

В динамичното дигитално време, в което живеем, присъствието онлайн е много важно. Съответно това е един от каналите, чрез които центърът ще се опитва да има постоянна комуникация със своята публика и с широката общественост. Същевременно инструментите за комуникация зависят и от темата. На проектен принцип ние ще осъществяваме редица инициативи. Темата, с която ще стартираме е борбата с фалшивите новини и дезинформационните кампании. В тази връзка, ще разчитаме на представяне на информацията и съдържанието, което генерираме по тази тема онлайн. В зависимост от спецификата на темите, ще подхождаме по различен начин. Ако контекстът предполага тесен експертен кръг, ще го предоставим, но по начин, по който съдържанието е достъпно за широката общественост. Предстои да организираме кръгли маси в по-широк кръг, конференции, всякакви формати, в зависимост от проблемите, които засягаме, така че да бъдем максимално разбираеми и същевременно полезни. 

Според Вас има ли диалог между гражданските, политическите и бизнес лидерите в България и техните партньори?

Диалог винаги има, защото без диалог е невъзможно взаимното, едновременно съществуване на тези сфери. Важното тук, за да бъде ефективен, е той да се случва по темите, които са от значение за нашето общество. Нашата роля да засилим осведомеността и присъствието на българските граждани по темата сигурност. От друга страна целта ни е да увеличим чуваемостта на експертите сред обществото. Често тези два дебата съществуват паралелно, а е нужно да се осъществят връзки между тях - да има канали на комуникация между експертите, които генерират съдържание и то да бъде представено достъпно. 

Какво идентифицирате като основна заплаха за сигурността на България в XXI век? 

Заплахите са много и комплексни. Няма как да идентифицирам една заплаха и да твърдя, че тя е най-голяма, особено що се касае до националната сигурност. Тук трябва да направим разлика между заплахите, свързани с концепцията за твърда сигурност т.е. традиционните заплахи - териториалната цялости, физическата отбрана и сигурност на гражданите; и същевременно меката концепция за сигурност, която включва теми като климатични изменения, идеологическо противопоставяне, идеи и противоборства. Всички тези заплахи и от двете сфери на сигурността са много здраво свързани. В България е характерна една криза на идентичността, която ни прави подвластни на дезинформационни кампании, които се стремят да ни казват какви сме ние като граждани, като традиционно семейство, като традиционно общество. Страхувам се, че е възможно в този процес да се правят опити за промяна на нашите както национални, така и евроатлантически ценности, в които българското общество се припознава. Затова е важно да осъзнаем взаимната свързаност на тези заплахи и да обръщаме повече внимание на чисто идейните заплахи към нашата сигурност. 

Каква лична цел реализирате чрез участието си е в Евро-атлантическия център за сигурност? Имате ли мисия?

Целият ми академичен и професионален опит е бил свързан с международни отношения, както на Европейския съюз, така и на България, в сферата на геополитика, отбрана, съответно моята лична цел е да продължа да се занимавам с тази моя страст. От друга страна, като човек, който има опит в чужбина, както в академичната сфера, така и в професионален план, с работата си към центъра мога да допринеса за дебата в тази сфера и да помогна за това мненията на видни експерти да достигнат до хората. Същевременно искам да организираме всички заедно нужните дебати, също така и да произвеждаме краен продукт под формата на резултати от проучвания и анализи, които да дадат една различна призма за поглед към темата сигурност с преориентацията на нашите евроатлантически ценности.

Интервюто с адв. Борис Велев, можете да прочетете ТУК.

Интервюто с Росен Йорданов, можете да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама