Адв. Борис Велев, ЕАЦС: Целите ни са обширни, искаме да развиваме евроатлантическата ни принадлежност

18:00, 19 сеп 19 25 3609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В понеделник Цветан Цветанов учреди Евро-атлантическия център за сигурност,  независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти от различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство.

В тази връзка екипът на ТОПНОВИНИ потърси Управителния съвет на ЕАЦС. Първото интервю, което Ви представяме е с адв. Борис Велев.

 

Г-н Велев, с какво се различава Евро-атлантически център за сигурност от другите неправителствени организации със заявена евро-атлантическа принадлежност и цел? (Атлантическия клуб в България (АКБ) на Соломон Паси, АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ и т.н.)

Според мен основната разлика, която ще се наблюдава (тъй като ние все още в самото начало) - говорим за едни добри намерения, които искаме да осъществим на практика е обемът на дейности. Ние предвиждаме да бъдем изключително активни и интензивни в желанието и в усилието си да допринесем за развитието на България по пътя на евроинтеграция. Действително има още няколко неправителствени организации, като техните цели са сходни на нашите, но разглеждайки до момента това, което те са извършили и това, което са постигнали, виждаме, че те са по-тясно профилирани в определени теми. Целите на нашето сдружение са доста по-обширни и мисля, че ние обхващаме един доста по-голям периметър на действия. Мога да назова като пример нашето намерение да развиваме евроатлантическата си принадлежност, включително чрез поощряване на различни културни възприятия и чрез различни идеи за модернизиране и подобряване на образованието. Това е нещо, което фрагментарно се среща в другите подобни неправителствени организации, но като че ли не е толкова ясно дефинирано като цел. 

Какъв принос в световния диалог за ролята на евроатлантическата общност в условията на глобализация може да има учредената от вас организация? Как стои тя на международната сцена при дебата за интересите на България на световно ниво?

На световно ниво това, което е изключително важно за мен и това, което в моя опит през годините съм наблюдавал, е че в света, а и в Европа, България е неизвестна. За средностатистическият европеец, представата за България е някъде там долу в дясно на картата - не само на политическата, но и на геостратегическата карта. Когато говорим за интеграцията на Бълария - това е един двустранен процес. Това е не само желанието на българските граждани да се идентифицират като европейци, да бъдат част от Европа, но не по-малко важно е и останалите европейски граждани,европейците  да знаят къде се намира България, че тя е най-старата държава на европейския континент, която не е променяла името си. Да знаят, че България е една европейска държава, с европейски и християнски ценности. 

Напоследък в обществото се усеща заплаха към собственото право на журналистите да казват истината. По какъв начин възнамерявате да работите за каузата на свободата на словото в България?  

Свободата на словото в България е една тема, която при всички случаи зависи от много фактори. Основният фактор, освен работата на журналистите, е и общественото мнение към тази работа. На мен не ми е известно нито едно сериозно социологическо проучване, което да си поставя цел да изследва доверието на българските граждани в качеството на новините, в качеството на коментарите на събитията в различните медии - не само при електронните медии, но и при печатните такива. От тази гледна точка всяка една инициатива, всяко запознаване на обществото с различните аспекти, които разбираме всеки ден, ползвайки различни източници на информация, биха били от полза. За съжаление в България има едно много широко поле за изява на т.нар. фалшиви новини. Включително реномирани медии стават жертва именно на такава манипулация да разпространяват новини, които са неверни. 

Какво идентифицирате като основна заплаха за сигурността на България в XXI век? 

В една неправителствена организация като нашата членуват много хора. Всеки един от нас има своята визия. Това, което ни обединява е желанието да работим заедно и всеки по своите знания и умения да допринесе за развитието и информирането на българското общество. Ние имаме общи възгледи, но по отношение на отделните подтеми, всеки има своето мнение.

Аз мога да ви кажа какво според мен е заплаха номер едно за националната сигурност  през следващите десетилетия: На първо място демографската катастрофа. На второ място това е изключително заниженото ниво на образование и разширяването на параметрите на неграмотността. Това са основните заплахи, които в бъдеще, ще имат непосредствено значение за националната сигурност като цяло. 

Масовата миграция към Европа от Африка и Близкия изток сред заплахите ли е за сигурността? Можем ли да запазим европейските и евроатлантическите демократични ценности в България? 

Всяка една мигрантска вълна, всяка една механична промяна в населението носи по себе си естествени рискове и в този смисъл една мигрантска вълна, която би дошла от Източна Африка, от Азия и откъдето и да е другаде, особено, ако говорим за население, което е с различни ценности от нашето, представлява потенциална заплаха за националната сигурност на страната. Това не означава, че ние като едни щрауси трябва да си заровим главите в пясъка и да кажем, че всички бежанци са едни и същи, да ги поставим под общ знаменател и да ги третираме по един и същ начин като пришълци. Държавата, според мен, трябва да въведе механизми за разпознаване на хора, които имат нужда от помощ и съответно да ги защитава. Съответно да предприеме мерки срещу такива, които са икономически емигранти.

На какво място според Вас е сигурността на България, в сравнение с другите европейски държави? Има ли усещане за сигурност в рамките на държавата, или по-скоро не? 

Трябва да призная, че в България, особено през последните тридесет години, има едно чувство за относителна сигурност. Не мисля, че нашето население в момента се чувства заплашено по някакъв начин от външни фактори. От 2007-ма година ние сме част от на практика най-голямото държавоподобно формирувание (Европейския съюз), което гарантира във възможно най-голяма степен нашата сигурност. Отделен факт за стабилността и сигурността в държавата ни е, че сме част от Евроатлантическия пакт. Това е най-мощната военна организация, която изобщо някога е съществувала в историята на човечеството. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама