104 камери на тол системата са на магистрали и първокласни пътища

14:53, 19 сеп 19 / Общество 25 1178 Topnovini
1

104 от монтираните и предадени на АПИ 200 нови и дооборудвани стационарни контролни точки – част от Електронната система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние, са на автомагистрали и първокласни пътища. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирани от Нова телевизия.

19 са новите съоръжения, които ще контролират за винетки на магистралите. По пътищата първи клас са монтирани 85 стационарни контролни точки, от които 23 са нови и 62 дооборудвани.

По второкласните пътища са разположени 64 рамки (36 нови и 28 дооборудвани), а по третокласните – 32 контролни точки (22 нови и 10 дооборудвани).

Изпълнителят по договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси – „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД, предаде на 16 август 2019 г. на АПИ 200 стационарни контролни точки. Съгласно договора, до 9 февруари 2020 г., изпълнителят следва да дооборудва с камери още 95 съществуващи трафик рамки, от които около 50 са на автомагистрали.

Борисов: Парите от толсистемата ще идат за ремонт на стари пътища

Контролът и правоприлагането за платена пътна такса се осъществяват и от 105 мобилни екипа на Националното тол управление, които от началото на 2019 г. следят за платени електронни винетки.

Функцията на т.нар. портални рамки е единствено контролна и информацията от тях се използва за установяване на нарушителите. На рамките няма да се плаща тол такса и няма да се продават маршрутни карти. След въвеждането на тол системата АПИ ще предлага маршрутни карти.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани