Маринов: Имам подкрепата на премиера, за да увеличим заплащането на полицаите за нощен труд

13:13, 19 сеп 19 / Политика 25 1843 Topnovini
1

''Надявам се да намерим пари, имам подкрепата на премиера, за да увеличим заплащането на нощния труд на полицаите от началото на следващата година'', това каза в отговор на журналистически въпрос във Варна министърът на вътрешните работи Младен Маринов, съобщава БТА.

Той припомни, че министър-председателят вече е обявил увеличението на заплатите от 1 януари с 10 процента.

Премиерът Бойко Борисов: Поел съм ангажимент в новия бюджет за 10% увеличение на всички доходи на държавните служители

"В момента правим всичко възможно да удовлетворим искането за увеличение на извънредния труд и смятам, че то е справедливо", каза още Маринов.

В отговор на въпрос за битовата престъпност министърът каза, че се обръща сериозно внимание на този вид престъпност и това е техен приоритет. По думите му в последните години е било направено много по отношение на техническото оборудване, защото той, заедно с главния секретар, държат на бързата и адекватна реакция на служителите на МВР.

Десетки служители на МВР се събраха на протест за по-високо заплащане на нощния труд

"Едновременно с това продължава операцията на жандармерията в малките населени места", посочи Маринов.

Министърът цитира данни, според които, откакто работи Центърът за анализиране на битовата престъпност е отчетен спад на престъпленията от този вид

По думите му намалението е от 2 до 4 процента по отношение на структуроопределящите престъпления като грабежи, кражби и убийствата.

Младен Маринов: Хората имат доверие в системата 112

Министърът цитира и статистика за убийствата в периода 1980-1990 г. и в днешно време. По думите му през 1990 г. е имало 400 убийства, а за последните три години те са под 100, като разкриваемостта е почти 95 до 99 процента.

''Престъпност има, но с нашите действия я държим в граница, която да не създава напрежение в обществото'', заяви още той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани