Вълчев: Всички висши училища трябва да се настроят да работят с по-малко студенти срещу по-високо финансиране

10:19, 19 сеп 19 / Политика 25 1866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В следващите десетилетия всички висши училища трябва да се настроят да работят с по-малко студенти срещу по-високо финансиране. Това коментира във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според Вълчев системата ще работи с по-малко студенти, а от Министерството полагат максимални усилия за приближаване до това оптимално разпределение между професионалните направление, пише "Фокус".

Той отново коментира, че през следващите 10 – 15 години ще има повсеместен недостиг на кадри във всички професии, като през последните десетилетия най-вече е избуяло търсене на висше образование в социалните, стопанските и правните науки.

„Висшите училища отговориха с предлагане, но сега трябва да увеличим приема в инженерни, физически, аграрни специалности. Най-драматичен ще е недостигът в тези направления, както и за технически кадри и в сектори, които обезпечават машиностроене и електротехника."

Министър Вълчев посочи, че след време може би ще има и недостиг в професионалното направление икономика, в което в момента има много завършващи. По думите му работодателите търсят икономисти, но такива с по-добро владеене на математика, а не просто такива, записали да учат икономика, защото е по-лесно и този предмет се изучава по-малко.

„Може би до две години ще достигнем предела на намаление в професионалното направление икономика, тук говоря само за държавно финансирания прием. Така или иначе системата ще работи с по-малко студенти“, обобщи министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама