Малайзия и Сингапур с влошен въздух заради торфените пожари в Индонезия

10:30, 18 сеп 19 / Свят 25 2751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малайзия затвори повече от 1000 училища в цялата страна, качеството на въздуха се влоши в Сингапур дни преди надпреварата там във Формула 1. Причина за това е токсичната мъгла от индонезийски горски пожари, която се стеле над региона.

Незаконните пожари в торфените блата, предизвиквани за разчистване на земя за селскостопански плантации, са извън контрол на островите Суматра и Борнео. Джакарта разположи наброяващи хиляди сили за сигурност и самолети за гасене на пожарите, за да овладее огнената стихия.

Подземни пожари бушуват в Индонезия

Пожарите в Индонезия са проблем всяка година, но тази година са най-лошите след 2015 г., когато предизвикаха сериозна екологична криза, и подклаждат опасенията от увеличаване на огнищата на пожари в света, които изострят глобалното затопляне.

В сряда качеството на въздуха се влоши до "много нездравословни" нива по правителствения индекс на замърсителите на въздуха по западния бряг на полуостров Малайзия, на изток от Суматра, като силуетът на Куала Лумпур стана почти невидим поради обхваналия го гъст смог.

Над 1200 училища бяха затворени поради замърсяването на въздуха в цялата страна, сочат данни на местните власти.

Двата най-засегнати щата бяха Селангор, край Куала Лумпур, където бяха затворени 538 училища, и Саравак на Борнео с 337 школа, останали със затворени врати. Стотици училища в няколко други щата в полуостров Малайзия също бяха засегнати.

Остров Борнео, чиято територия е поделена между Индонезия, Малайзия и Бруней, също диша трудно.

Качеството на въздуха в Сингапур се влоши до нездравословни нива, с бял смог, надвиснал над град-държава, което увеличава опасенията, че състезанието във Формула 1 този уикенд може да бъде засегнато. Организаторите на надпреварата заявиха, че възможността за мъгла е един от въпросите в техния план за действие при неделната нощна надпревара.

Индонезийското правителство твърди, че прави всичко по силите си за овладяване на огнената стихия. В момента на голямата островна държава налице са над 1000 „горещи точки“, засечени от спътник места с високи температури, което предполага наличие на пожари. Повечето от тях са на остров Суматра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама