Подземни пожари бушуват в Индонезия

20:40, 16 сеп 19 / Свят 25 4986 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Индонезийчета си играят с маски върху лицата, заради токсичната мъгла, причинена от торфените пожари в страната.

Хиляди индонезийски пожарникари са пленници на омагьосания кръг да се борят с невидим враг - подземни пожари, които влошават глобалното затопляне.

Големи пламъци „се разхождат“ из тропическите гори на архипелага, покривайки с токсична мъгла Югоизточна Азия, която предизвика страхове за здравето и създаде дипломатическо напрежение със съседите на Индонезия, предава БГНЕС.

Джакарта разполага с над 9 000 души персонал за борба с пожари, превръщащи земята в овъглени пейзажи и унищожаващи гори на тежко засегнатите острови Суматра и Борнео.

Но много от пламъците тлеят дълбоко под земята в някога блатисти райони, известни като торфени зони, където те могат да продължат месеци наред и да насълзяват очите на хората с големи количества гъст, остър дим.

"Много по-трудно е да се бориш с пожари в торфените зони", каза Хендри Куснарди пред AФП край обхванатия от смог град Пеканбару в Суматра. "Дори след като успеем да загасим пожар на земята, понякога нещата не приключват, защото той все още гори под земята. И на следващата сутрин наземният пожар просто се запалва отново", допълва той.

Причина за огнения ад в Индонезия обикновено са незаконно причинявани пожари, с които се очиства земя за доходоносното производство на палмово масло и целулоза.

Някои от най-сериозните пожари са в богатите на въглерод торфища, покрити със слоеве от разложен растителен материал с дебелина няколко метра, които стават силно запалими, когато водата от тях бъде източена, за да бъдат превърнати в плантации.

Торфените пожари могат да бълват три пъти повече дим на килограм материал от горските пожари с висока температура.

В пика на горските пожари в Индонезия през 2015 г. - най-лошите за две десетилетия, пламъци в торфени блатисти гори отделят почти 16 милиона тона въглеродни емисии дневно, повече от цялата икономика на САЩ за същия период, твърдят от Международния съюз за опазване на природата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама