20 места, за които вероятно чувате за първи път (1 част)

08:30, 03 яну 20 / Любопитно 25 5815 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова
Езерото на полумесеца, Китай
Архипелагът Тогиан, Индонезия
Маска, Тенерифе, Канарските острови
Долината Спити, Индия
Капаа, Хавай
Калауао, САЩ, Национален парк "Калаупапа"
Пещерата Шондонг, Виетнам
 Остров Филикуди, Италия
Дар Ал Хаджар, Йемен
Дар Ал Хаджар, Йемен
Остров Ел Нидо, Филипините
Езерото на полумесеца, Китай

ТОПНОВИНИ предоставя на вашето внимание 20 от най-интригуващите и пленителни кътчета по света, за които малцина знаят. Запознайте се с първа част от тях:

 

Езерото на полумесеца, Китай

Това необикновено езеро във формата на полумесец се намира на няколко километра от град Дунхуан, в китайската провинция Джансу. Градът се намира в оазис в суровата пустиня Гоби. Именно от тук е минавал Пътя на коприната по време на Династията Цин.

След като дълбочината на водата в езерото започва постепенно да намалява, през 2006 година местните власти започват да го допълват изкуствено с вода, за да го запазят. Езерото е популярна туристическа дестинация.


Архипелагът Тогиан

В индонезийската провинция Сулавеси се намира залива Томини, където са разпръснати 56 острова и островчета, съставляващи архипелагът Тогиан. По тези островчета има 37 малки селца. В едно от тях живее народа баджо или "морските цигани". Те живеят в малки наколни колиби.

По тези места плътността на джунглата е толкова голяма, че плажовете са достъпни само от страна на океана.


Маска, Тенерифе, Канарските острови

Селцето Маска, сгушено в едноименната местност, е перлата на прекрасния остров Тенерифе. Селото се състои от няколко къщи и се смята, че тук е бил последния дом на местните индианци гуанчи, прокудени от конкистадорите.

Маска се намира на 600 метра надморска височина и е било изключително изолирано до изграждането на пътя, свързващ Сантяго дел Тейде и Буена Виста дел Норте през 1970 година.

От село Маска до океана се вие невероятно живописната клисура, която свършва при девствения плаж „Маска“.


Долината Спити, Индия

Долината Спити е разположена високо в Хималаите. Заради своята недостъпност и отдалеченост, местността е една от най-малко населените в Индия. Именно тук се намира най-старият будистки храм в света.


Капаа, Хавай

По крайбрежието на Капаа, разположена на остров Кауай на Хаваите, могат да бъдат открити десетки скрити плажове, обградени от огромни скали. Откриването на тези уединени места със сигурност би било много интересно и предизвикателно.


Калауао, САЩ

В американския окръг Калауао, на Хаваите, живеят около 100 души, с което се нарежда на второ място по малочисленост в страната. По-голяма част от окръг е обхваната от великолепния Национален парк "Калаупапа", а единственият признак на хора е малък град, създаден някога като място, в което са изпращали болни от проказа.

 

Пещерата Шондонг, Виетнам

Ако искате да избягате от хората, отправете се към Шондонг. Това е най-голямата пещера в света с дължина около 5 километра, височина около 200 метра и ширина около 150 метра. Сталагмитите тук са толкова впечатляващи, че достигат 60
метра височина.

Пещерата се намира във Виетнам, на границата с Лаос, в провинция Куанг Бин.

 

Остров Филикуди, Италия

Филикуди е един от осемте острови, който формират Липарския архипелаг в Средиземно море (известни още като Еолийски острови). Намира се на около 48 км от Сицилия и площта му е не повече от 10 кв.м. Три четвърти от нея е природен
резерват.

Всички острови от групата имат вулканичен произход и предимно планински релеф. През 2000-та година ЮНЕСКО включва Липарските острови в Списъка на световно и културно и природно наследство.

 

Дар Ал Хаджар, Йемен

Дар Ал Хаджар или Каменния дворец е бивш кралски замък, разположен в Уади Дар, на около 15 км от столицата на Йемен - Сана. Изграден през 20-те години на миналия век като лятна резиденция на владетеля на Йемен Яхия Мухамад Хамид Ед-Дин, управлявал страната между 1904 и 1948 година, дворецът се намира на върха на структура, изградена през 1786 година от учения Ал-Имам Мансур.

Мястото остава кралска резиденция до революцията през 1962 година. В момента мястото е музей.

 

Остров Ел Нидо, Филипините

Островът е едно от най-красивите места на земята, с превъзходни плажове с бели пясъци, коралови рифове и варовикови скали. Намира се в провинция Палаван, на около 400 км от Манила.

Ел Нидо е сред 20-те най-красиви плажове в света според класацията на Conde Nast Traveler, а CNNGo го нарича най-добрият плаж и остров във Филипините.

Разгледайте още снимки от тези пленителни кътчета и в нашата галерия, очаквайте утре част втора от 20-те точки на планетата, за които вероятно за първи път чувате!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама