Едуард Сноудън: Тръмп не познава любов, за която не е трябвало да плаща

12:49, 17 сеп 19 / Свят 25 2905 Шрифт:
Topnovini

В дълго интервю за американската телевизионна мрежа MSNBC Едуард Сноудън говори за работата му за Националната служба за сигурност на САЩ и ексклузивните разкрития за шпионската програма на правителството. Това се случва преди излизането на неговите мемоари, информира БГНЕС.

В интервюто Едуард Сноудън прави невероятен психологически портрет на Доналд Тръмп. Според него американският президент търси постоянно потвърждение на способностите си от другите хора. "Мисля, че той всъщност е доста прост за разбиране", казва Сноудън в продължително интервю на живо от Москва за Брайън Уилямс от MSNBC.

Сноудън би се върнал в САЩ, ако процесът е справедлив

„Доналд Тръмп прави впечатление на нещо не толкова значимо, като човек, който всъщност никога не е познавал любов, за която не е трябвало да плаща. И това, което всъщност иска, е просто хората да го харесват. За съжаление, това води до много негативни ефекти", казва Сноудън.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност заявява, че идеята за национална сигурност е изкривена до степен, в която тя вече не защитава хората, а защитава самата „система“. „Мисля, че сме свидетели на огромна вреда, нанасяна на гражданските свободи в Съединените щати все повече след 11 септември“, каза Сноудън.

През 2013 г. тогавашният служител на АСН оповести класифицирана информация за правителствена програма за масово наблюдение на журналисти и оттогава се намира в Русия, намирайки временно убежище. Той беше принуден да направи това, опасявайки се от наказателно преследване по обвинения в шпионаж съгласно Закона за шпионаж, - същият закон, съгласно който бяха повдигнати обвинения срещу Челси Манинг и Джулиан Асанж.

Сноудън: Арестът на Асанж е мрачен ден за свободата на пресата

Сноудън смята, че законодателството в сегашната му форма е несправедливо и е „изрично създадено, за да забрани застрашаваща защита в съда“, тъй като не прави разлика между разкриването на национална тайна на журналисти - какъвто беше случаят с него - и на чуждестранни правителства.

Сноудън казва: „За съжаление не е имало никакво движение по разговора от времето на администрацията на Обама, в който казах на правителството, че всичко, което трябва да направят, е да ми дадат право на това, което наричаме„ защита в обществен интерес.Тогава генералният прокурор Ерик Холдър каза:„ Не можем да обещаем това. Ще обещаем да не ви измъчваме. За съжаление, бих казал, това не е достатъчно", допълни Сноудън.

„Извадих неща на светло, не за да унищожавам АСН“, поясни той. „Направих го, за да я реформирам, за да й помогна да се върне към идеалите, които всички ние трябва да споделяме.“

Сноудън се надява, че един ден може да се върне в Съединените щати и е готов да помогне на правителството да засили националната сигурност, но завръщането няма да бъде възможно, ако обвиненията срещу него не бъдат свалени.

Миналата седмица той поднови искането си за политическо убежище във Франция, което за първи път направи през 2013 г., след като избяга от САЩ. Министърката на правосъдието на Франция заяви, че подкрепя идеята, но правителството на Еманюел Макрон се дистанцира от нейните коментари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама