Сноудън би се върнал в САЩ, ако процесът е справедлив

10:39, 13 сеп 19 / Свят 25 1326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В интервю за National Public Radio бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) заяви, че би искал да разкаже пред съдебните заседатели защо е предоставил секретна информация на репортерите, съобщи БНТ.

Според Сноудън съдът трябва да има достъп до класифицираните материали, които той е публикувал, за да прецени дали е постъпил правилно.

„Не можете да имате справедлив процес по отношение на разкриването на информация, ако журито не може да прецени дали е правилно или не да бъде разкрита тази информация“, каза той.

"Никой не става информатор, защото го иска. Никой не става информатор, защото чака щастлив край", добави Сноудън.

Бившият служител на НСА също отбеляза, че „не е избрал живот в Русия“. Той припомни, че е търсил убежище от 27 държави, включително Германия и Полша, но те са се страхували от ответни мерки от САЩ, за разлика от Москва.

През юни 2013 г. Сноудън предостави на вестниците „Washington Post” и „Guardian” поредица от класифицирани материали за интернет и американските разузнавателни програми. Той отлетя за Хонконг, а от там за Москва, където прекара известно време в транзитната зона на летище "Шереметиево".

Русия предостави временно убежище на Сноудън за една година, при условие че той прекрати дейността си срещу САЩ.

През август 2014 г. Сноудън получи тригодишно разрешение за пребиваване, което му позволява да пътува не само в Русия, но и в чужбина. През януари 2017 г. разрешението за пребиваване на Сноудън беше удължено до 2020 година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама