Правителството на Сърбия гласува предложение за увеличение на заплатите в обществения сектор

17:10, 16 сеп 19 / Свят 25 3050 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Сърбия гласува предложение за „позитивен ребаланс” на бюджета, който предвижда увеличение на заплатите от 1 ноември с 8 до 15 %, това заяви днес пред журналисти министър-председателят на страната Ана Бърнабич, съобщава МИА.

Най-голямо увеличение на трудовото възнаграждение – 15 %, ще получат медицинските сестри и техническите лица, а с 10% ще нараснат заплатите на лекарите.

Най-голямо увеличение след сектор здравеопазване ще има за служителите в областта на науката и културата, чиито възнаграждения ще бъдат увеличени с 10%. Нарастване на заплатите с 9% е  предвидено за служителите в областта на образованието, съдиите, прокурорите, службите за социална защита и силите за сигурност. Заплатите на служителите в държавната администрация ще бъдат увеличени с 8%.

Бърнабич към министрите си: Който не е съгласен с политиката ни, да си ходи

Според Бърнабич, подобна стъпка не би била възможна без въведените през 2014 г. мерки за фискална консолидация и без дисциплината, спазвана от нейното правителство.

Сръбският премиер обяви, че от 1 декември всички пенсионери ще получат еднократна помощ в размер на 42 евро, а планираното увеличение на пенсиите от 1 януари 2020 г. ще бъде с най-малко 5%.

Министърът на финансите Синиша Мали обяви, че размерът на средната работна заплата в Сърбия през декември ще достигне 500 евро.

Планираният ръст на икономиката на страната е 4%, като се очаква общият ръст на инвестициите да достигне 9,2%. Очаква се безработицата да намалее до едноцифрено число.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама