САЩ обвиниха Иран в атака срещу целия свят, ЕС призова към сдържаност

15:02, 16 сеп 19 / Свят 25 1393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обвини Иран, че е извършил нападение срещу целия свят, след като в събота дронове атакуваха саудитски петролни съоръжения. 

Инцидентът доведе до спирането на над 5% от дневното производството на суров петрол в света и покачи цените. Отговорност за нападението поеха шиитските бунтовници хуси в Йемен. Техеран отрича участие в съботното въздушно нападение.

Цената на нефта скочи с 13,8%

Вашингтон публикува сателитни снимки и цитираха данни от разузнаването в подкрепа на твърденията си, че Иран стои зад атаките срещу саудитската петролна инфраструктура.

"Това бе умишлена атака срещу глобалната икономика и глобалния енергиен пазар", каза Пери на Годишната конференция на Международната агенция за атомна енергия във Виена. Той изрази увереност, че "въпреки зловредните усилия на Иран... пазарът е устойчив и ще отговори положително", предава БТА.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова към "най-голяма сдържаност". "Важно е фактите да бъдат изяснени и да бъде определен виновникът за тази жалка атака. В същото време Европейският съюз повтаря своя призив за най-голяма сдържаност и за деескалация", каза говорителката на Могерини.

САЩ обвиниха Иран за атаките по петролни обекти в Саудитска Арабия

Държавният секретар Майк Помпео отправи обвинения през уикенда към Иран, който от своя страна обвини САЩ в измама. В Тwitter президентът Доналд Тръмп не посочи директно Иран, но предложи военни действия, след като извършителят стане известен. Тръмп съобщи още, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че обвиненията срещу страната за атаката срещу саудитските петролни инсталации са „неприемливи“ и „неоснователни“.

Йеменските бунтовници поеха отговорност за атаките срещу саудитски рафинерии

Техеран също така посочи, че няма да има среща между иранския президент Хасан Рухани и американския му колега Доналд Тръмп в ООН. Такова събитие нито е в дневния ред, нито ще се случи, каза още говорителят на външното министерство Абас Мусави. Техеран многократно е отхвърлял подобна среща.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Германия работи с партньорите си, за да открие извършителя на атаките срещу саудитските петролни инфраструктури. По думите му, инцидентът може да доведе до ескалация на ситуацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама