Почитаме св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

06:20, 17 сеп 19 25 4646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 17 септември Православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.

Църковното предание разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

София и дъщерите ѝ не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко, а майката била принудена да гледа изтезанията и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време. Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Според народната традиция на този ден жените раздават питки и сезонни плодове за здраве. Всеки проявява милосърдие към хората в беда и бедните - помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща и им се дава храна.

17 септември е и Денят на столицата на България - град София.

Днес имен ден празнуват: Вера, Верка, Вяра, Люба, Любен, Любо, Любов, Любомир, Любомира, Любчо, Нада, Надежда, Надя, Севда, Софи, София и други сродни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама