Пожарът край Рилския манастир е локализиран, гасенето продължава

21:51, 15 сеп 19 25 5274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожарът е локализиран на площ около 9-10 дка до този момент. Това каза комисар Тошко Бързилов, началник „Национален оперативен център“ към ПБЗН, цитиран от "Фокус".

„Днес на място работиха 106 души – 25 пожарникари, 42 души от Югозападно държавно предприятие, 14 служители на Национален парк „Рила” 12 доброволци и служители на горското стопанство в този район и 10 души от Рилския манастир“, обясни той.

Пожарът в Рила се е разраснал

Бързилов допълни, че е участвал и хеликоптер от Българската армия в гасенето.

„Направени бяха неимоверни усилия да бъде закарана вода до мястото на пожара“, посочи още той. „Хеликоптерната армия е работи от 9.00 часа и подпомага нашите действия с подаване на вода с помпи вода, но на този етап е рано да се каже, че пожарът е ограничен напълно“, посочи той. Пожарът се гаси трудно, защото е предимно тор и има пораснал мъх. Комисар Бързилов подчерта, че няма пострадали. Всички хора са инструктирани.По думите му тази нощ ще има екипи от пожарникари и охрана на мястото.

Пожар гори в района на Сухото езеро в Рила

Сигналът за пожара в района на Сухото езеро в Рила е получен около 9.00 часа на 14 септември. Огънят се е простирал на площ от 2 дка. Пожарът е във високата част на Рила и затова е труднодостъпно за техника и работата е предимно на ръка.

Следобед пожарът се разрасна на 3 декара площ. 15 служители на пожарната, 20 служители на Национален парк "Рила" и 20 служители на Югозападното предприятие са се включили в гасенето. В 15.24 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза "Крумово" излетя, за да окаже помощ в гасенето на пожара. Огънят е обхванал трудно достъпен терен на височина 1 800 – 2 000 метра и това налага използването на вертолета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама