Румен Петков: Министър-председателят става вреден за България с непредсказуемото си поведение

21:55, 13 сеп 19 / Политика 25 6224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Министър-председателят става вреден за България с непредсказуемото си поведение'', това каза лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в Силистра, съобщиха от пресцентъра на партията.

''Първо, отношението и позицията на България по Шенгенското пространство. Министър-председателят става вреден за България с непредсказуемото си поведение и с постоянните обрати. И в това Народно събрание като обща позиция беше възприето, че имаме две стратегически външнополитически задачи, членство в Шенгенското пространство и второ еврозоната. Още тогава ние от АБВ предупредихме, че напирането за членство в Шенгенското пространство, ще ни доведе повече въпроси и главоболия, отколкото политическо признание и авторитет'', заяви Петков. 

Борисов: Искаме да сме част от Шенген, но той изгуби своята тежест

''Вие знаете, че Дъблинското споразумение всъщност предвижда мигрантите да бъдат връщани в първата страна на ЕС, през която са влезли. Това изправя България пред много сериозни заплахи с влизането ни в Шенген. Ние ще станем Гърция по две. Докато при Гърция има ресурси, териториални, островни възможности, при нас нещата не стоят така. Затова тогава ние от АБВ предупредихме, че трябва да бъдем изключително внимателни, за да може да отговорим на потребностите на нашето общество и държава. От друга страна го казвам с болка - не може в началото на мандата на това Народно събрание да се обяви стратегическата задача влизане в Шенгенското пространство и в средата на мандата да се каже: „Ние сега не искаме да влизаме, защото…“, допълни той. 

Гърция подкрепя България за Шенген

Според него когато човек има възможността да си организира сериозен солиден, експертен анализ на перспективите при влизане или невлизане в случая в Шенгенското пространство, тогава няма да прави такива лупинги, с които да подсказваме на нашите партньори, че сме непредсказуеми и непостоянни във външнополитическите си задачи.

Той коментира и ресора на България в ЕК.

„Разбира се, че се правят и ще се правят много и разнопосочни коментари. Едно е много притеснително за нас. Първо, всички тези спекули – едни милиарди, ние ще ги управляваме“, каза още Петков.

Борисов: Мария Габриел получава изключително важен и модерен ресор - третото по големина перо в бюджета на ЕС

Лидерът на АБВ отчете, че проблемът е, че на България се дава ресор, в който не се формира общностна политика, а ресор, в който държавите членки водят самостоятелна политика.

„Това не е добре“. Според него в сектор „Транспорт“ страната ни е можела да повлияе за решения в полза на българския интерес. „За съжаление такъв значим сектор, отиде в Румъния“. По думите му не е добре, че ще стоим встрани от взимането на решения.

Петков направи коментар и за шпионския скандал. ''Институциите трябва да кажат много ясно пред обществото: първо, правят ли разлика между икономическо влияние, пране на пари и опит за вътрешнополитическо влияние в страна от чужди факори; второ, имаме ли двойни стандарти'', заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама