Борисов: Искаме да сме част от Шенген, но той изгуби своята тежест

11:35, 12 сеп 19 / Политика 25 1620 Topnovini
1

Искаме да сме част от Шенген, но той изгуби своята тежест. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по повод негово изказване, че дори да е опозиция на управлението, вече не иска да сме в Шенген, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.  

Бях поканен като специален гост в Бундестага. В хор депутатите от Бундестага казват – ние ви подкрепяме за Шенген. Аз им казах: „Колеги, на мен ми омръзна да ми говорите за подкрепа. Ние отдавна сме в Шенген, с това, което правим, с охраняването на външната граница на ЕС. Вие имате проблем, защото между Австрия и Германия вече има шенгенска граница, без документ за самоличност не можеш да преминеш“, заяви Борисов.

Борисов: В момента за България не е изгодно да влиза в Шенген

Тежестта на Шенген в смисъла, в който ние го казваме, вече го няма. Стига са ми повтаряли, че ме подкрепят в Шенген – като ни подкрепяте, приемете ни. Ние нямаме нужда от потупване по рамото“, добави премиерът. По думите му България ще влезе в шенгенското пространство. Според него обаче единствената придобивка за българските граждани е, че ще минават границите без да им искат лична карта. „Рискът, когато сме в Шенген, да идват бежанците и да си остават тук е на сто процента“, подчерта министър председателят.

„Идете вижте в Турция какво е, идете вижда в Западна Европа какво е. Аз не съм казал – отказвам се от Шенген на моите колеги, които са ме поканили като специален гост. Стига – все едно ми правите услуга. Не, ние ви правим услуга пазейки най-добре европейската граница. Това са моите колеги от десните партии в Германия и аз с тях мога да си говоря така“, поясни още той.

Попитан искаме ли тогава да влезем, той отговори: „Искаме, разбира се, репутационно“. Според него причината да не ни подкрепят в пространството е егоистична.

Гърция подкрепя България за Шенген

„Ако България, Румъния, Гърция са в Шенген, няма кой да ги спира (мигрантите)“, поясни той. Според премиера мигрантският натиск от турската граница към страната ни е нулев, а проблем остава границата с Гърция. „Над 150 човека на ден, в момента сме изпратили, командировали сме 300 души, които да пазят гръцката граница“, коментира още той.

 

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани