Отпускат 40 млн. лв. за университетите

16:20, 13 сеп 19 / Политика 25 1439 Topnovini
1

Министерството на образованието (МОН) планира нова операция по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за 40 милиона лева, съобщи на семинар в Правец заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

"Средствата ще са предназначени за университетите, за да инвестираме в ефективното управление на висшите училища, в изготвянето на стратегически цели, на вътрешна и външна независима международна оценка на техния капацитет. Целта е да се види къде са предимствата на университетите, какви са техните профили, тъй като няма как да влезем в европейските университетски мрежи или в големите проекти по програмата "Хоризонт Европа", ако висшите ни училища нямат специфични направления, с учени, с научна инфраструктура, с публикации и патенти", каза още тя.

Държавата планира модернизация на обсерваторията в Рожен

Тя обясни, че вероятно тази нова схема ще започне до края на годината, като се цели да се определи предприемчивостта на университетите, а бизнесът да участва в програмите им. "По този начин ще може да се види кои са регионите, университетите и направленията, в които трябва да инвестираме през новия програмен период", каза Ангелиева.

Тя съобщи, че всички държавни и частни университети ще могат да участват с проекти в тази нова операция по ОП, но от години от ЕК искат нашите университети да се състезават и да има конкуренция между тях.

"Има шест направления, свързани с университетите и те са за ефективното управление, за модернизирането на учебните програми, за интернационализацията, за използването на цифровите технологии в учебните програми, за увеличаване на научноизследователския потенциал и за усъвършенстване на уменията и знанията на преподавателите", поясн и тя.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани