Денят накратко – 13 септември

19:00, 13 сеп 19 25 3019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Журналисти излязоха на протест пред БНР в защита на свободата на словото, трафикантите на органи се сдобиха с обвинения, а София ще бъде обградена със Зелен ринг и още:

***

Журналисти на протест

Журналисти от много български медии излязоха на протест в защита на свободата на словото пред сградата на Българското национално радио. Причината – в четвъртък вечерта директорът на програма "Хоризонт" беше сменен, а след това водещата и съдебен репортер Силвия Великова беше свалена от ефир.

Тази сутрин сигналът на програма "Хоризонт" беше заглушен.

Проверка за спиране на излъчването на националното радио разпореди и главният прокурор Сотир Цацаров. Тя е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Малко по-късно стана ясно, че директорът на програма „Хоризонт” на БНР Николай Кръстев е подал оставка. Той беше назначен на поста в четвъртък. Към момента не е ясно дали оставката е била приета.

Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си“, каза Николай Кръстев. Той отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

***

Обвинения за трафик на органи

Четирима участници в незаконния трафик на органи са с обвинения. Според изнесената от ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров и говорителя на СП прокурор Сийка Милева информация, разследващите знаят за категорично установени пет случая досега. Между 2 и 3 000 евро получавало лице за намиране на донор.

Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи, че донорът и реципиентът са роднини. За да се сдобият с бъбрек, нуждаещите се плащали по 60 000 евро.

***

Зелен ринг около София

Проект за изграждане на Зелен ринг в София представиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Росен Желязков. Целта е всички квартали, през които преминава, да имат връзка с парковете на града. Той ще е с площ повече от 60 декара и дължина над 3 км.

Изграждането на първия участък започва от бившата гара "Пионер", ул. "Самоков", ул. "Тинтява" и зад зала "Арена Армеец" стига до бившето транспортно училище "Тодор Каблешков".

***

Шефът на „ТАД Груп“ остава в ареста

Спецсъдът отново остави в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на „ТАД Груп“ Иван Тодоров. Миналата седмица Специализираният наказателен съд не уважи искането на Тодоров за по-лека мярка за неотклонение.

На Тодоров е повдигнато и ново обвинение - за организирана престъпна група с користна цел. Прокурор Николай Христов обясни, че Георги Янков и Кристиян Бойков са участници в тази група с ръководител Иван Тодоров.

***

Граждани искат Волен Сидеров за кмет на София

Граждани искат Волен Сидеров да бъде издигнат за кмет на София, съобщиха от „Атака“. В четвъртък в медиите излязоха публикации, че партията ще подкрепи Йорданка Фандъкова за предстоящите местни избори в София.

***

Арестуваха Малката Бирма

Георги Станоев - Малката Бирма е бил арестуван в Дубай. Той е задържан заради делото в България срещу него и семейството му. Бирмата беше обявен за издирване с червена бюлетина в Интерпол. 

След ареста се очаква да започне процедура за екстрадицията му в България.

Той е обвинен за участие в престъпна група за производство на нелегални цигари.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама