Журналисти излязоха на протест пред БНР в защита на свободата на словото

12:48, 13 сеп 19 25 3244 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Журналисти от много български медии излязоха на протест в защита на свободата на словото пред сградата на Българското национално радио, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма "Хоризонт" и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите й излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено. Тази сутрин Управителният съвет на БНР излуша и.д. дритектор на програмата по казуса и му препоръча, осигурявнето по още един репортер във всеки ресор за осигуряването на плурализъм на мненията.

Тази сутрин сигналът на програма "Хоризонт" беше заглушен. Официалната информация е, че причина за това е провеждането на профилактика, но самите работещи в "Хоризонт" попитаха кой и защо се опитва да ги заглуши и кой ще поеме отговорността за това. По информация на източници на ТОПНОВИНИ, решението за спиране на излъчването е на генералния директор на БНР, а не е профилактика нито на КРС, нито следствие от действията на служителите работещи в радиото. От СЕМ вече са започнали проверка за прекъсването в сигнала на програма "Хоризонт", която трябва да приключи до края на деня. Проверка извършват и от Комисията по регулиране на съобщенията.

Участниците в протеста изразиха своята подкрепа за Силвия Великова. Те обаче подчертаха, че недоволството им не е провокирано само от това, че някой е отстранен или върнат, а от това, че България остава на 111-то място по свобода на словото. Според тях все по-често се оказва натиск върху критичномислещите журналисти в страната, а това нарушава основните функции на професията.

Журналистите питат кой е спрял БНР  и се обявиха против цензурата в националното радио. 

Протестът протича мирно и в присъствието на полиция. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама