Станишев: Българският ресор в ЕК беше изненада

19:19, 11 сеп 19 / Политика 25 4536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Събрахме за първи път номинираните комисари от семейството на ПЕС, които през предстоящия мандат ще бъдат 10 - повече от представителите както на ЕНП, така и на либералите. За нас това е успех, тъй като е най-силното присъствие на социалистите в ЕК от 16 години насам, написа лидерът на ПЕС Сергей Станишев във Facebook.

Комисарите от нашето семейство поемат ключови ресори, които са приоритетни за социалистите. Сред тях са икономика, транспорт, вътрешни работи, регионално развитие, околна среда, работни места и външна политика“, заяви Станишев.

Президентът на ПЕС коментира също новите ресори в ЕК, представени от Фон дер Лайен, както и портфолиото на българския еврокомисар.

Обновената структура на ЕК поражда редица въпроси, тъй като определени ресори не са ясно дефинирани и все още няма яснота как ще се осъществява разпределението на отговорностите в някои сфери и какви ще са взаимодействията с другите комисари”, посочи Сергей Станишев.

Мария Габриел: Ресорът „Иновации и младеж“ е признание за България

Българският ресор беше изненада, защото отново не се проведе обществен дебат какво портфолио искаме за България, за което призовавах през последните два месеца. Имаше създадени очаквания за ресор, засягащ общностни политики”, заяви той. Според лидера на ПЕС трябва да се възползваме от факта, че той е приоритетен за Комисията.

„Очаквам да видя реализирани политиките, които ПЕС отстоява през последните години: Младежка гаранция, Културен чек, Детска гаранция и др. Иска ми се да видя българския комисар в активна роля, подкрепяйки разрастването на Еразъм+, една от най-успешните европейски програми за млади хора“, категоричен беше Станишев.

Борисов: Мария Габриел получава изключително важен и модерен ресор - третото по големина перо в бюджета на ЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама