Мария Габриел: Ресорът „Иновации и младеж“ е признание за България

16:40, 10 сеп 19 / Политика 25 3214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България, заяви българският еврокомисар Мария Габриел пред журналисти в Брюксел, цитирана от „Фокус“.

Тя поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени „под една шапка“- наука, бизнес и образование.

Мария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта

Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация”“, посочи Мария Габриел. Тя поясни, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове и всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“, която ще бъде под нейно ръководство.

Габриел допълни, че ще отговаря и за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“, както и за изцяло новия план за действие за цифрова грамотност.

„Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика”“, обяви Мария Габриел.

Румен Радев: Ресор „Иновация и младеж“ е важен и очаквам България да има активна роля

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама