В София заседава смесената българо-македонска комисия

11:10, 12 сеп 19 / Политика 25 1456 Topnovini
1

Днес и утре в София ще заседава Смесената българо-македонска комисия за разрешаване на историческите въпроси, съобщи БГНЕС.

Цел на дейността ѝ е отправянето на препоръки към правителствата и съответните министерства на двете държави за подобряване на учебниците по история за шести клас според българската образователна система и седми клас според македонската образователна система, обхващащи средновековния период на историята и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев. Тези теми ще се обсъждат на седмото заседание в София.

Предишната среща се проведе в Скопие през юни. До края на годината е предвидено да има още две срещи на съвместната комисия.

Досега съвместната комисия проведе шест заседания и препоръча на правителствата на двете държави съвместните възпоменания на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самоил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история.

Честваме заедно с Македония Св. Кирил и Методий, св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

Препоръки към двете правителства за античността за учебници за пети клас в българската образователна система и за шести в македонската образователна система бяха приети на по-късна среща, проведена в началото на юни в Скопие.

След срещата през юни председателят на Комисията Драги Георгиев заяви, че заключението е да се размени първата версия на средновековния период през следващите два месеца, след което изрази надежда, че на срещата през септември те ще могат да приемат препоръките и за Средновековието.

В спорна тема на срещата през юни се превърна личността на Гоце Делчев. Тогава Георгиев и българският съпредседател на комисията проф. Ангел Димитров отбелязаха, че експертите от двете страни са се договорили за личността и работата на Делчев по определени въпроси, но за някои техните мнения бяха противоположни.

Македонският президент: Гоце Делчев се е обявявал като българин

Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

Димитров изрази увереност, че ако се спазва този конструктивен подход към фактите и се спазва правилен подход към историята, със сигурност ще се намери общ език за възпоменанието на Гоце Делчев.

„Убеден съм, че има възможност и основа за разбиране, ако се отнасяме сериозно към историческите факти и документи, като същевременно зачитаме позицията на другия. По този начин ще стигнем до това, което в момента на някои изглежда далечно“, каза Димитров след срещата през юни.

България иска извънредна среща на историческата комисия за Гоце Делчев, Скопие отказва

В началото на август македонската страна отхвърли предложението за извънредна среща на Съвместната комисия в края на месеца. Ръководителят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че провеждането на срещата е нецелесъобразно заради отпускарския сезон. „Против сме извънредна работна среща, защото съвпада с отпуските. Самият аз излизам в отпуск от 15 август и много членове на Комисията също са в отпуска. Преди редовната среща не приемаме извънредна. Редовната среща ще се състои на 12 и 13 септември“, заяви тогава той пред местна телевизия.

Комисията е създадена на паритетна основа за решаване на открити исторически и образователни въпроси в съответствие с член 8, параграф 2 от Споразумението за добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България, подписано на 2 август 2017 г. Той има по седем членове от двете страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани