България иска извънредна среща на историческата комисия за Гоце Делчев, Скопие отказва

09:59, 05 авг 19 / Свят 25 1353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската страна настоява за среща на съвместната комисията по исторически въпроси за Гоце Делчев, след като премиерът на България Бойко Борисов поиска преди дни да се работи ежедневно и да приключи работата си до октомври. Ангел Димитров, който ръководи българската страна на комисията, заяви пред БНР, че ще покани своите македонски колеги на среща до края на август, преди редовното насрочено заседание през септември.

Според него македонската страна била тази, която не била готова за ежедневна работа. „Невъзможно е да се работи денонощно! Това може да се случи само ако нашите колеги са готови за това, но те не са и това е доказано многократно. Днес дори ще поканя колегите - извънредно, на избраното от тях място, ако желаят, в курорт в България, да насрочим среща в края на август, за да улесним нашата работа през септември. Неведнъж сме препоръчали срещите ни да бъдат по-чести, с по-интензивен темп на работа, но колегите ни смятат, че досега шест срещи са достатъчни“, каза Ангел Димитров,

На тази среща трябва да се решат два важни въпроса - българските учебници от Средновековието и османския период, както и въпросът за честването на Гоце Делчев.

„Нещата с Гоце Делчев за българската историческа наука са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат само да потвърдят или отрекат казаното от него за самия него, семейството му, средата, в която е израснал, интересите, за които е работил, и за живота, който е дал. Разликите след това са фундаментални. Искаме да видим Гоце Делчев като личност в историческото му време, а не от гледна точка, която изоставя чисто исторически възгледи и съответства на по-късно създадени образи с чисто политически контекст. За нас това не е продуктивен и съвременен подход. Тук не сме съгласни с колегите“, каза Ангел Димитров. Той не счита искането на Борисов дебатът да бъде приключен до октомври като политически натиск върху Комисията и го тълкува само като натиск да се работи по-интензивно. Според него никога не е имало натиск от българска страна към Комисията.

Македонската страна от Смесената комисия по исторически и образователни въпроси не приема предложената от ръководителя на българския екип Ангел Димитров извънредна среща на комисията.  Оглавяващият македонската страна Драги Георгиев заяви пред скопския телевизионен канал 

„Телма“, че все още до него не е стигнала официалната покана, но е бил информиран по електронен път от външния министър на Македония Никола Димитров за идеята. Георгиев казва, че не приема подобно нещо и че планираният график за редовните срещи остава непроменен, като досега са проведени шест.

За Драги Георгиев свикването за спешно заседание на българската комисия е призив за дуел.

„Не приемаме извънредна работна среща. Редовната работна среща ще се проведе на 12 и 13 септември. Искане за решаване на въпроса с Гоце Делчев незабавно и мигновено, за да се задоволят някои, в случая политически нужди, може да се отрази неблагоприятно върху работата на комисията, твърди Георгиев по македонския телевизионен канал „24 Вести“, цитиран от „Фокус“.

Македонската страна счита, че искането за закриване на въпроса от Комисията до октомври може да се отрази неблагоприятно върху работата ѝ. За председателя от македонска страна Драги Георгиев навлизането във въпроса за самоличността на Гоце Делчев може да постави Комисията в безизходица.

Според него не може да се постави краен срок веднага и сега, когато трябва да се реши съвместното почитане на Гоце Делчев, особено ако се настоява, че той е македонец или българин, а не защо е важен за двата народа и ги свързва. За да се стигне до решение за Делчев, според него човек не трябва да настоява за неговата идентичност.

Комисията не е създадена, за да каже, че ще отбелязваме Гоце Делчев, защото е българин или македонец. Комисията трябва да открие качества и ценности в личността, както и дейности на Гоце Делчев, които се припознават и от българския, и от македонския народ“, обяснява Георгиев.
За него изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че до октомври трябва да се постигне решение по този въпрос е мек натиск над Комисията. Той призна, че разбира защо политиците искат този въпрос да бъде решен по-бързо, но според него за една година не могат да се постигнат полезни решения по чувствителните въпроси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама