Джузепе Конте иска от ЕС специален статут за бедния италиански юг

14:50, 11 сеп 19 / Свят 25 2910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че ще поиска от Европейската комисия да даде на италианския по-беден юг специален статут, който да помогне за увеличаване на заетостта и справяне с организираната престъпност, съобщава АФП.

"Трябва да се опитаме да накараме Европа да осигури специален статут за нашия юг, за да ни позволи да стартираме извънредни мерки за развитие", заяви Конте във Фейсбук, преди да се отправи към Брюксел, за да се срещне с новия ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Новият италиански кабинет спечели вот на доверие

Специален статут би дал на южните региони на страната преференциален и пряк достъп до някои програми на ЕС. В момента там са регистрирани едни от най-високите цифри за безработица сред младежта в Европа. Над 1,8 милиона семейства са живеели в абсолютна бедност на юг през 2018 г., сочат последните данни на Евростат.

„Младежката безработица в Южна Италия надхвърля 50%, липсват инвестиции, политики за развитие и стратегии за нейното възобновяване“, заявиха в изявление членовете на Европейския парламент от Движение 5 звезди.

Те подкрепиха призива на Конте за специален статут и заявиха също, че ще се борят с европейските политики за строги икономии, на фона на "емиграцията, бедността и безработицата" на юг.

Урсула фон дер Лайен: Ще работим за по-силна Европа

Конте каза, че също така призовава Фон дер Лайен за промяна в Пакта за стабилност и растеж на ЕС - който ограничава бюджетния дефицит в държавите-членки - и на „Дъблинския регламент“, който възлага отговорността за мигрантите на нацията по първо влизане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама