Урсула фон дер Лайен: Ще работим за по-силна Европа

13:25, 10 сеп 19 / Свят 25 2062 Topnovini
1

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповести ресорите на новите еврокомисари на специална пресконференция в Брюксел.

В началото на своето изказване тя благодари на Жан Клод Юнкер и каза, че е научила много от него.

"Искам комисия, която да води с решителност, която да се съсредоточи с основните проблеми и да намери отговори", заяви Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че с екипа си ще работи за по-силна Европа в световен план и нов тласък за европейската демокрация.

Урсула фон дер Лайен представя новия състав на ЕК

"Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани", каза още тя.

"Нашите цели са също да намалим административната тежест, когато създаваме нови закони – тогава също ще прилагаме принципа на заместване", заяви председателят на ЕК.

Франс Тимерманс ще бъде изпълнителен зам.-председател за европейския зелен договор. "Искам Европа да бъде износител на най-добри практики и той ще води работата по европейския зелен договор и ще води работата по климата", каза Лайен.

"Маргрете Вестагер ще води работата по цифровата Европа", съобщи председателят и добави, че Вестагер ще координира работата си с комисаря по конкуренцията, иновации и младежта, заетост и правосъдие.

Валдис Домбровскис ще ръководи работата по икономика в полза на хората. Той също ще бъде комисар по финансовите услуги.

Силви Гулар ще води дейността по промишлена политика и единен цифров пазар.

Запазването на върховенството на закона ще остане на основен приоритет за Европа, именно затова комисар по въпросите на правосъдието ще е Дидие Рейндерс.

"Искаме да дадем нов тласък на демокрацията, важно е гласът да бъде чут и всеки да може да участва в начина, по който обществото е изградено", каза още Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисар по регионалната политика ще е Дубравка Шуица от Хърватия.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.