Откриха изложбата, която породи напрежение между Русия и България

16:37, 09 сеп 19 25 2280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Откриха документалната изложба, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва. Тя беше официално открита този следобед в Руския културно-информационен център в столицата от руския посланик у нас Анатолий Макаров.

Първоначалното наименование на изложбата бе "Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България". Впоследствие бе преименувана на "Изложбата"Пътят към победата". 

"Скъпи приятели ние се събрахме днес на годишнината на велики събития, които до голяма степен са определили хода на по-нататъшната история на Русия, така и на България", каза по време на церемонията Макаров. По думите му на този ден преди 75 години българският народ с ликуване и радост е посрещал войските на Червената армия.

Откриват изложбата, заради която прехвърчаха искри между София и Москва

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година. Министерството на външните работи излезе с официална позиция по повод организираното от посолството на Руската федерация събитие, която отекна и в Москва.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в съобщението на МВнР.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини България, че пренаписва фактите и заяви, че  критиките към наложеното от съветската окупация тоталитарно управление в Източна Европа са равносилни на отхвърляне ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия.

Междувременно пред сградата на културно-информационния център се проведе и протест. Недоволството е по инициатива на БЗНС срещу опитите за манипулиране на историята ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама