Емил Радев: Рано е да се каже кой ще е ресорът на нашия еврокомисар

09:38, 09 сеп 19 / Политика 25 1321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Информацията за ресора на България в ЕК – „Образование и култура”, вероятно не е достоверна, самата Еврокомисия я опроверга. Съвсем в ранна фаза по структурирането на новата ЕК сме, буквално преди часове станаха ясни всички излъчени кандидати за комисари. Рано е да се каже кой ще е ресорът на нашия еврокомисар и докато няма напълно структуриране на ЕК, няма как да се каже, че една или друга държава е договорила даден ресор''. Това съобщи пред bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев по повод информацията, че България най-вероятно ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия.

''Образованието и културата, ако така бъде структуриран този ресор, ще има през следващия програмен период над 45 млрд. евро бюджет'', уточни още Емил Радев.

„Има голяма борба за ресорите, но самият председател на ЕК отбеляза, че трябва да се върне баланса, който беше нарушен с излъчването на петте големи в европейските институции”, каза още Емил Радев.

Точно в този момент в нашата съседка Гърция текат процеси, които са опасни за националната ни сигурност. Така евродепутатът Емил Радев обясни думите на премиера Бойко Борисов, че точно в този момент не е изгодно за България да влиза в Шенген.

Той припомни, че така или иначе в шенгенското пространство има възстановени гранични проверки. „Над 70 000 мигранти има по островите, пренаселиха се мигрантските лагери там. Гърция започна да извозва от островите северно от Солун голям брой мигранти и много повече зачестиха опитите да се преминава българо-гръцката граница”, обясни евродепутатът.

По думите му за България е било важно важно да има пълен достъп до информационните системи на Шенген, защото това ни пази от тероризъм и организирана престъпност. Според него ЕС е склонен да даде отсрочка на Великобритания до 31 януари, за да има сделка за Brexit. Той посочи, че правата на българите и другите европейци ще бъдат защитени.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама