България получава ресор "Образование и култура" в новата ЕК?

12:16, 07 сеп 19 / Политика 25 3250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия, научи неофициално Нова телевизия от свои източници в Брюксел.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник председатели- Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с  „Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран з бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За „Върховенството на закона“ очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор „Транспорт”. „Земеделие“ отива при поляците, а трите топ ресора – „Конкуренция”, „Икономика” и „Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия.

Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за бившите либерали.

Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента минат успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Бъдещата председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентнопст.

Урсула фон дер Лайен представя новия състав на ЕК във вторник

Последната част от пъзела бе наместена след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход в кабинета и влиза още един потомствен аристократ- Джентилоти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама