AFP: Правят се опити да се „съживи“ протеста на „жълтите жилетки“

20:24, 07 сеп 19 / Свят 25 2926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антиправителствените протестиращи се появиха в няколко френски градове в събота, надявайки се да внесат нов тласък в седмичните демонстрации, призоваващи за социална справедливост, известни като протести на „жълтите жилетки“, предава AFP.

Протестното движение на „жълтите жилетки“ затихна през лятото, но лидерите му се надяват да получат подкрепа за свежа вълна от митинги, когато правителството предприеме реформа на пенсионната система на Франция.

Полицията съобщи, че около 1500 души са се събрали в южния град Монпелие, където полицейска кола е била подпалена, докато служители са използвали сълзотворен газ, за да се опитат да разпръснат протестиращите.

Няколко витрини също са били разбити и полицията заяви, че трима души са били задържани.
Митинги на от по няколко стотин души бяха проведени в различни градове, включително Руан, Страсбург и Тулуза.

"Всички сме заедно, искаме правителството драстично да промени политиките си ... и радикална промяна може да настъпи едва когато това правителство подаде оставка", заяви Александър Шантри, организатор на „жълтите жилетки“ в Лил.

Въпреки това само няколко десетки души демонстрираха в Париж, където властите поддържат забраната за протести по Шанз-Елизе.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама