Турция извърши успешен тест на собствена крилата бойна ракета

13:50, 06 сеп 19 / Свят 25 2185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Успешно беше проведена първата пробна стрелба с първата крилата ракета местно производство в Турция с проникваща бойна глава, съобщи министърът на науката и промишлеността Мустафа Варанк.

Разработена от Института за научни и технологични изследвания в областта на отбраната (SAGE) на Съвета за научни и технологични изследвания в Турция (TÜBİTAK), при теста беше изстреляна ракета SOM-B2 – модернизиран и усъвършенстван вариант на ракетата SOM, съобщи БГНЕС.

Варанк сподели видео в акаунта си в Twitter, което показва, че ракетата успешно поразява целта си - бункер с бетонен покрив.

Исмаил Демир, ръководител на председателството на отбранителните индустрии (SSB), изтъкна, че с последното пробно изстрелване успешно е приключило разработването на SOM-B2, наземните и полетните тестове.

Ракетата ще бъде използвана от турските въоръжени сили срещу укрепени наземни цели или цели, намиращи се дълбоко под земята. Ракетите от семейство SOM, предназначени за използване срещу наземни и морски цели, се предлага в различни варианти, включително SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 и SOM-J. Ракетите имат работен обсег над 250 километра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама