Луи Мишел: ЕС трябва да действа решително, за да не стане жертва на войната между САЩ и Китай

12:55, 06 сеп 19 / Свят 25 2304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз трябва да се научи да действа "уверено и решително", за да противостои на Китай, Русия и САЩ, каза и.д. премиерът на Белгия Шарл Мишел, който от 1 декември ще поеме поста на председател на Европейския съвет, наследявайки поляка Доналд Туск.

Мишел говори на закрита конференция на посланиците на ЕС в Брюксел, а речта му е
публикувана днес в европейското издание на вестник "Политико", предаде БТА.

"Евросъюзът трябва да действа уверено и решително, за да не стане жертва на търговските войни на президента на САЩ Доналд Тръмп, за да защитава интересите и ценностите си срещу все понастъпателния Китай и за да се противопостави на засилващите се предизвикателства за сигурността от страна на Русия", каза той. Мишел все пак посочи, че Вашингтон ще остане "най-силният международен съюзник на ЕС".

Той изрази и увереността си, че "Европейският съюз трябва да играе водеща роля на световната арена", тъй като "ако ЕС не успее да направи това, други ще го направят".

Като основни приоритети на сегашните усилия на ЕС Шарл Мишел нарече постигането на лидерство и демонстрация пред целия свят на пример в борбата с глобалните изменения на климата, разрешаването на противоречията по единната миграционна политика и политиката за предоставяне на убежище.

Мишел се изказа за необходимостта най-скоро да се постигне споразумение между страните от ЕС за проектобюджета на съюза за следващия 7-годишен период (2021-2027 г.).

Той призна, че проточилото се излизане на Великобритания от общността е едно от главните предизвикателства пред ЕС и потвърди намерението да се минимизират загубите от този болезнен процес, да се запазят максимално близки връзки с Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама