Учени: Катерици подслушват птици, за да избягат от хищници

21:30, 05 сеп 19 / Любопитно 25 4084 Topnovini
1

Учени откриха, че катерици подслушват песните на птици, за да разберат дали наближават хищници. В предишни проучвания са изследвани животни, при които е установено, че слушат „разговорите” на други видове, пише „Гардиън”.

Последното изследване показало, че животните подслушват своите съседи и се ориентират при наближаваща опасност.

„Този проект показва, че подслушването на публична информация за сигурност е по-широко разпространена, отколкото мислехме”, разказва проф. Кийт Тарвин от колежа „Оубърин” в Охайо.

За да потвърдят тезата си, учените пускали запис на червеноопашат ястреб, след което наблюдавали катериците.

Резултатите показали, че в секундите след записа, поведението на животинките се променило. Катериците били „бдителни”. Освен това заставали неподвижно и оглеждали по-често заобикалящата ги среда.

След това животните слушали звуци от други видове или от околната среда. След анализ експертите установили, че птичите звуци алармират значително повече катериците, отколкото неутралните записи.

Според учените катериците са се адаптирали към подслушването в хода на еволюцията.

Еколог от Университета в Ливърпул обясни, че проучването води към това как животните могат да събират информация от околната среда чрез подсказки, които на пръв поглед изглеждат неважни.

„Това ни кара да се зачудим как човешката дейност се отразява на природните звукови пейзажи и може да застраши оцеляването на дивата природата”, подчерта д-р Якоб Бро-Йоргенсен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 124 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.