Нинова: Приоритет е ролята на държавата и връщането на нейните функции

10:05, 04 сеп 19 / Политика 25 1263 Topnovini
1

"От нас зависи да направим политическия сезон пълноценен и резултатен. Приносът на "БСП за България" за такава резултатност ще дадем основно по пет въпроса, продиктувани от реалния живот. Те са икономика, социална политика, включвам и здравеопазване, и образование, върховенство на закона, фискална политика и местно самоуправление", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на новия парламентарен сезон.

"Продължава клишето, че държавата е лош стопанин. Нашите предложения ще бъдат за роля на държавата в икономиката, така че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средните предприятия, ще внесем закон за държавните предприятия. Преките чуждестранни инвестиции са важни за икономиката, но все по-малко чуваме да се говори за производство. Вниманието ни ще бъде съсредоточено в помощ на производството на български стоки и услуги", добави Нинова.

"Втори акцент е увеличаване на доходите. Основата ни теза е връщане на ролята на държавата", коментира още Нинова.

Корнелия Нинова: На Борисов няма да му е лесно, ако двете с Манолова атакуваме София

"Държавата има своята роля да създаде такива правила, че съдебната власт да функционира пълноценно. Ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. Нашата позиция е върховенство на закона, а не на личността, на правилата, а не на едноличните решения. Нашата задача е да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно. Ще внесем наше предложение за друг орган за борба с престъпността и корупцията", поясни Нинова.

Тя каза и че моделът за провеждане на фискална политика е абсолютно сбъркан. „Парите на българските данъкоплатци не се харчат по установения ред, а за партийни цели и групови интереси. Ще има конституционна жалба за неспазване на раздаване на парите на българските данъкоплатци извън рамките на парламента и бюджета. Джипът, държавният бюджет в багажника, и раздаване през прозореца на пари за партийни цели, поясни още Нинова.

"Идват избори, тук държавата избяга от отговорностите си, като прехвърля на общините задължения, като казва вдигайте данъци и се оправяйте. Нашето предложение е за оставане на част от данъците на разположение на жителите на общините, комуналните услуги да се извършват от общински предприятия, ще имаме предложение за нов цялостен здравен модел. Нека дебатът за местно самоуправление да бъде съдържателен в посока на промяна. Това не е заяждане, става въпрос за принципи, за сбъркан модел, който иска високо съгласие за неговата промяна", добави Нинова.

"Кой реши, че Шенген вече не е приоритет?", попита Нинова. "Големият проблем на всички е чувството на българските граждани, че държавата отсъства. Ролята на държавата и връщането на нейните функции, това ще е нашият приоритет и сега, и занапред", каза още Нинова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 206 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.